FinansBureauet

Humørskifte blandt forbrugerne og så i januar

Forbrugertilliden er netop blevet opgjort til 4,5 i januar mod 0,3 i december. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik her til morgen. Og det er endda i januar måned, hvor der traditionelt er mange regninger der skal betales oven på en dyr jul.

En lang trend og ikke mindst nedadgående trend synes brudt. Hele efteråret har været præget af faldende forbrugertillid i takt med, at der kom overraskende nyt fra den politiske scene. I januar kom der ikke en masse overraskelse og dermed synes forbrugernes humør at være på vej tilbage. Det er godt nyt idet, det økonomiske opsving sær er baseret på forbrugernes villighed til at få muldvarpen op ad baglommen. Tilsvarende er det godt nyt i forhold til, at forbrugerne har mod på at foretage investeringer i varige forbrugsgoder som eksempelvis boliger, biler mv. Forbrugerne er stadigvæk negative på om det er fordelagtigt at anskaffe sig større forbrugsgoder, men denne kan nu opgørs til minus 4,2 mod minus 7,5 i december. Der er således også her tale om et kraftigt opsving i humøret.

Forbrugertillidens niveau er, således oven på dagens nok lidt overraskende kraftige stigning, kommet op over de sidste 6 måneders gennemsnit på 2,2. Meget tyder på, at forbrugerne har fundet ud af, at verdenen også fortsætter efter Brexit, Trump mv. På den korte bane er der heller intet i disse politiske beslutninger, der brude få store konsekvenser for danske forbrugere. Det er først på lidt længere sigt,  at eventuelle konsekvenser af mindre samhandel og en eventuel handelskrig vil kunne mærkes.

Familierne tror således også på egne økonomiske evner. Familierne forventer vurdere således, at deres nuværende økonomi er bedre end i fjor. Det kan i høj grad kædes sammen med at flere oplever stigende friværdier, bedre beskæftigelsesmuligheder samt lav rente.   Tilsvarende ser forbrugerne lyst på fremtiden og regner med at de har bedre økonomi 12 måneder ud i fremtiden. Dette munder også ud i, at forbrugerne forventer faldende ledighed. Dette er første gang i tre måneder.

Alt i alt er der mange positive overraskelser i dagens tal, hvilket lover godt for den økonomiske udvikling. Dansk økonomi går på to ben, henholdsvis det indenlandske forbrug og  eksporten. I den forbindelse ligger dagens tal op til, at forbruget kan tage et pænt stort skridt fremad. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce