FinansBureauet

Hold julefrokost uden skattemæssige tømmermænd

Årets julefrokost er arbejdsgivers chance for at give den fuld gas på medarbejderforkælelse. Men det gælder om at holde tungen lige i munden, så festen ikke ender med økonomisk hovedpine. Her giver skatteadvokat Lars Emde Poulsen fra Advodan en guide til årets fest.

Lige nu er mange virksomheder i gang med at planlægge årets julefrokost, og der er ofte tradition for at give den hele armen med god mad, snaps og dans i lange baner.

”Der er ikke noget egentligt loft for, hvor mange penge arbejdsgiver må bruge på julefrokosten. Men man skal alligevel passe på, at arrangementet holder sig inden for et rimeligt udgiftsniveau og af en rimelig varighed. Hvis Skat konkret går ind og ser på udgifterne og vurderer, at der er brugt for mange penge, så kan medarbejderne risikere at blive beskattet”, siger skatteadvokat Lars Emde Poulsen fra Advodan.

1. Holder I ofte fest?
Som udgangspunkt kan virksomheden trække alle sine udgifter til julefrokosten skattemæssigt fra. Det gælder alt lige fra leje af lokale, mad og drikkevarer til underholdning og transport. Også hvis der er tradition for, at ægtefæller deltager.

Ifølge Lars Emde Poulsen skal man dog passe på, hvis der lidt for ofte holdes den slags fester, og hvis man planlægger at invitere medarbejderne ud at rejse i flere døgn. Så bør man tale med Skat på forhånd, så festen ikke bliver skattepligtig for medarbejderne, og virksomheden ikke kan trække udgifterne fra.

2. Hvor holdes festen?
Om der er momsfradrag afhænger af i hvilke lokaler, julefrokosten afholdes. Hvis julefrokosten fx holdes i kantinen, kan virksomheden ikke få fradrag for momsen til udgifterne. Dog er der fuldt fradrag for momsen på leje af fx stole og borde, men der er ikke fradrag for catering.

Foregår festen ude i byen, fx på en restaurant, kan virksomheden derimod få fradrag for 25 procent af momsen for den samlede kuvertpris.

3. Hvad laver I til festen?
Uanset om festen holdes ude eller hjemme, kan momsen for underholdning ikke trækkes fra. Indgår det som en del af kuvertprisen på en restaurant, kan der evt. være fradrag for en del af momsen. Men det kan ikke siges med sikkerhed og vil kræve en konkret vurdering. Kombinerer virksomheden teambuilding med julefrokost, er der fuldt momsfradrag for teambuilding-aktiviteterne.

4. Overnatter I efter festen?
Hvis arbejdsgiver giver en overnatning på fx et hotel efter festen, er der 100 procent fradrag af momsen på selve overnatningen. Husk dog at splitte regningen op, så overnatning og morgenmad betales hver for sig. Der er nemlig kun 25 procent fradrag for morgenmaden.

5. Giver du transporten?
Julefrokosten holdes ikke nødvendigvis uden for hoveddøren. Især i store virksomheder er der derfor tradition for at booke bustransport frem og tilbage til restauranten for medarbejderne. I det tilfælde er der 100 procent momsfradrag for udgifterne til transport.


Eksempel – Mango Retail holder julefrokost på Hotel Stjerne:
• Virksomheden Mango Retail inviterer alle 100 medarbejdere til julefrokost på et hotel.
• Mad og drikkevarer koster 70.000 kroner ekskl. moms. Virksomheden kan trække 70.000 kroner fra i skatteregnskabet og få fradrag for 25 procent af momsen.
• Som underholdning har Mango Retail hyret en musiker udefra, og det koster ekstra 20.000 kroner ekskl. moms. De 20.000 kroner kan trækkes fra i skat, men der er ikke fradrag for momsen.
• Efter festen giver virksomheden overnatning inkl. morgenmad på hotellet, og det koster i alt 100.000 kroner ekskl. moms. Mango Retail kan trække alle 100.000 kroner fra i skat, men får separate regninger for overnatning og morgenmad for at opnå korrekt momsfradrag. Der kan fås fradrag for 100 procent af momsen på overnatning, mens der kun er momsfradrag for 25 procent af morgenmaden.
•Til og fra festen giver virksomheden bustransport. Det koster 50.000 kroner ekskl. moms, og her kan virksomheden både trække 50.000 kroner fra i skat og få fradrag for hele momsen.

Kilde: Advodan
 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce