Højsæsonen for forældrekøb starter tidligere og tidligere
Kampen om de attraktive forældrekøbslejligheder bliver til stadighed mere intens, og flere og flere forældre starter jagten på en lejlighed i god tid inden studiestart.
I slutningen af juli modtager op imod 100.000 unge besked om, hvorvidt de er blevet optaget på en videregående uddannelse. For omkring 65.000 heraf vil svaret være positivt. Mange af dem risikerer at stå uden tag over hovedet, da udbuddet af studieboliger langt fra er stort nok til at dække efterspørgslen. Løsningen hedder derfor ofte forældrekøb, men også her risikerer man at trække en nitte, hvis man ikke er ude i tilstrækkelig god tid.
Og grænsen for hvad tilstrækkelig god tid er rykker sig tilsyneladende hele tiden. ”Vi ser en tendens til, at jagten på de gode forældrekøbslejligheder starter tidligere og tidligere. Hvor forældrene før i tiden afventede besked om optagelse på studiet, før de skrev under på slutsedlen, oplever man nu, at der selv i årets første måneder efterspørges egnede studielejligheder”, fortæller CEO Preben Angelo fra RealMæglerne Holding A/S
Statistikkerne viser da også, at salgstiderne i årets første måneder for studieegnede et- og toværelseslejligheder i de største studiebyer støt og roligt falder år efter år. Hvor det i februar 2012 tog 149 dage at sælge en et- eller toværelseslejlighed i København, tog i det i februar i indeværende år kun 59 dage. Og i såvel Odense, Århus og Ålborg gik det endnu stærkere.
”Blandt forældrekøbene efterspørges der primært etværelseslejligheder, samt toværelseslejligheder med fordelergang, hvor der kan bo to studerende. Også treværelseslejligheder, med mulighed for udlejning af værelser, er efterspurgte. Så overvejer man at sælge en sådan lejlighed, så sæt lejligheden til salg nu, så man ikke går glip af de tidlige ”forældrekøbere”. Og overvejer man at købe, så køb lejligheden nu, inden andre ”forældrekøbere” kommer en i forkøbet”, vurderer CEO Preben Angelo fra RealMæglerne Holding A/S
Mange forældrekøbslejligheder har været begunstiget af konjunkturskabte prisstigninger de seneste år og har udsigt til en skattepligtig gevinst, når lejligheden sælges igen. Det har fået visse politikere til at tiltænke forældrene spekulative motiver, godt hjulpet på vej af begunstigende skatteregler. Der findes imidlertid ikke særlige skatteregler for forældrekøb. Mange forældre benytter sig af den såkaldte virksomhedsskatteordning, hvor renteudgifterne for topskatteydere har en højere fradragsværdi. Det er en ordning, som alle med personlig ejet virksomhed kan benytte sig af. Og lejen skal efter loven sættes til markedsniveau og bliver beskattet fuldt ud efter de almindelige skatteregler på lige fod med alle andre lejeindtægter. En stor undersøgelse fra sidste år blandt mæglerne hos RealMæglerne og BoligOne viste da også, at motivet for forældrekøb ikke er spekulation, men omsorg for børnene.
Den øgede tendens til køb af forældrekøbslejligheder er da også med til at lette presset på kollegie- og ungdomsboligerne i de større studiebyer. Eksempelvis beretter RealMæglere i København, at det er omkring hver anden lejlighed, der sælges i løbet af året, som er forældrekøb. Det betyder, at forældrekøbsordningen som minimum sikrer 3.500 studerende tag over hovedet alene i københavnsområdet. Det skal sammenholdes med, at der i Storkøbenhavn samlet set er godt 21.000 kollegie- og ungdomsboliger.