Hjemmekontor vs. kontorfælleskab | Hvad bør en iværksætter vælge?
Er du netop sprunget ud som iværksætter, så står du måske med den beslutning, om du skal blive hjemme og lavet et hjemmekontor eller se om du kan finde et kontorfælleskab ude i byen.
I denne artikel ser vi på nogle af de fordele og ulemper, der findes ved begge løsninger, og måske det kan hjælpe dig til at finde den rigtige løsning for dig og din nystartede virksomhed.
Hjemmekontor
Et hjemmekontor er typisk der de fleste starter, indtil de har fundet ud af hvad de vil med deres virksomhed. Men skal hjemmekontoret blive permanent?
Fordele:
Et hjemmekontor er dejlig nemt, og du kan gå direkte fra sengen, ud til kaffemaskinen og ind på kontoret – og så er du på arbejde. Det betyder, at din effektive arbejdstid er langt længere, end hvis du skulle bruge en masse tid på transport.
På et hjemmekontor er der heller ingen forstyrrelser, og du vil opleve, at du virkelig får lavet noget, når der er totalt ro omkring dig.
Et hjemmekontor er også ret billigt, og hvis du ikke bruger dit kontor til andet end din virksomhed, så kan du også helt legalt leje dit kontor ud til din virksomhed.
Ulemper:
Det kan hurtigt blive meget ensomt at sidde alene, og man ender hurtigt med at snakke mere med hunden end andre mennesker.
Du får ikke den store feedback på dine ideer, og har du en succes, så har du ingen at dele den med.
Sidder du derhjemme vil dit netværk naturlig heller ikke udvikle sig udover de kontakter du har på telefon og mail. Virtuelle relationer er dog ikke så stærke, som hvis du kender folk fra ”det virkelige liv”.
Kontorfælleskab
Kontorfælleskab eller bare eget kontor ude i byen – her er et par fordele og ulemper.
Fordele:
Sidder du på et kontorfælleskab, vil du netop være del af et fællesskab. Du har nogen at sige ”god morgen” til hver morgen, og hvis du er til en fredagsøl, så er der helt sikkert også nogen, der vil drikke sådan en med dig.
Hvis du sidder på et kontor, får du altså kollegaer, uden at være ansat i en virksomhed. Udover den sociale dimension, så får danner du også relationer til folk, som potentielt kan blive samarbejdspartnere eller kunder i fremtiden.
Du får også mulighed for at møde personer, som ikke har de samme kompetencer som dig selv, og som måske kan hjælpe dig på områder, hvor du ikke selv er så stærk. F.eks. vidste folkene bag denne side ikke ret meget om programmering af grafer og diagrammer via Google Charts, men heldigvis sad der en udvikler på deres kontorfælleskab, som kunne hjælpe dem. Det at kunne møde folk, der kan hjælpe en, og som sidder i samme rum som dig, er en klar fordel!
Ved at komme ud på et kontor, vil du sandsynligvis også have adgang til et eller flere mødelokaler, hvilket er en del mere praktisk og ikke mindst mere professionelt end at afholde møder hjemme i lejligheden.
Sidst men ikke mindst vil du, ved at komme ud og sidde i byen, også kunne adskille arbejdsliv og privatliv meget bedre. Og du vil have nemmere ved at holde fri, når du endelig kommer hjem.
Den altoverskyggende fordel er dog det netværk, som du med sikkerhed vil få ved at komme ud og sidde blandt andre iværksættere. Her kan du med fordel supplere kontor-netværket med et medlemskab hos et erhvervsnetværk, som er en god mulighed for at møde og mingle med andre personer fra erhvervslivet i dit lokalområde. Bor du f.eks. i Aarhus kan Erhvervsforum Aarhus f.eks. klar anbefales.
Ulemper:
At have en plads på et kontorfælleskab er selvfølgelig ikke gratis, og selvom det typisk ikke er voldsomt dyrt, kan det stadig være mange penge for en nystartet iværksætter.
Derudover skal man også bruge tid på at komme til og fra kontoret, og da tid er penge, kan dette godt være en ulempe. De fleste vælger dog et kontor tæt på deres bopæl for at minimere netop denne ulempe.
I et åbent kontor hos et kontorfælleskab er der larm. Folk snakker sammen og måske er der også musik. Sådan er det på et kontor, men det kan godt være en ulempe, hvis man har noget man gerne vil koncentrere sig om eller bare gerne vil have 100% ro til sit arbejde.