FinansBureauet

Her kan du nu få et større hus for din indkomst

Mens boligpriserne især i København gennem flere år er sprintet fra indkomstudviklingen, er der flere eksempler på kommuner, hvor pengene i dag rækker til mærkbart flere kvadrater sammenlignet med i 2012. Det viser en ny undersøgelse fra Spar Nord, der for alle landets kommuner har sammenlignet indkomstudviklingen med boligprisudviklingen.

Finanskrisen satte en stopper for flere års vækst i danskernes indkomster, men allerede fra 2010 var udviklingen igen positiv. Til sammenligning skulle vi frem til 2012, før der igen var generel fremgang i prisudviklingen på parcelhuse, og mens den positive indkomstudvikling er bredt funderet i det danske land, har prisudviklingen på parcelhuse været anderledes opdelt i kommuner med tilbage- og fremgang.

Derfor vil den gennemsnitlige beboer i nogle kommuner i dag mærke, at indkomsten rækker til flere kvadratmeter parcelhus, end det var tilfældet i 2012, mens det modsatte er tilfældet i andre kommuner. Hos Spar Nord er man gået i dybden med udviklingen i en ny analyse, og af den fremgår det, at man i hele 34 kommuner i dag generelt får flere kvadratmeter for sin indkomst end i 2012:

- Over de seneste år har vi i flere kommuner set mærkbare forandringer i forholdet mellem indkomst- og boligprisudviklingen i både den ene og i den anden ende af skalaen. Det er naturligvis særligt kommuner med negativ boligprisudvikling, hvor indkomsten i dag rækker til flere kvadratmeter, men det er ikke forklaringen alle steder. I Tønder Kommune har indkomstudviklingen eksempelvis overtrumfet en positiv parcelhusprisudvikling på over 10 procent, siger cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm og fortsætter:

- Og det er særligt i kommuner, der har oplevet samme udvikling som Tønder Kommune med en indkomstudvikling, som overtrumfer en positiv eller neutral prisudvikling på parcelhuset, at beboerne kan gnide sig i hænderne. Det er tilfældet i 19 kommuner. Har prisudviklingen på parcelhuse derimod været negativ, bliver en del af indkomstudviklingen potentielt spist af afskrivninger på husets værdi, hvis man er boligejer i dag.

I Nyborg Kommune får man i dag hele 26 procent flere kvadratmeter for indkomsten end i 2012, mens man i Aabenraa Kommune og Norddjurs Kommune i dag får cirka 23 procent flere kvadratmeter. I alle tre kommuner er parcelhusprisen dog dalet med over 10 procent.

Ikke overraskende er det særligt kommuner omkring Hovedstaden, der har oplevet, at huspriserne er accelereret fra indkomsterne. Frederiksberg Kommune topper listen over kommuner, hvor indkomsten i dag rækker til færre kvadratmeter end tidligere.

- Prisudviklingen i København har gennem flere år været drevet af en stor tilflytning. Kvadratmeterprisen på parcelhuse i Frederiksberg Kommune er eksempelvis meget tæt på at være fordoblet i sammenligningsperioden, og det er klart, at her kan indkomstudviklingen slet ikke følge med, siger Jens Nyholm.

I Frederiksberg Kommune må beboerne i dag tage til takke med, at indkomsten rækker til 42 procent færre kvadratmeter parcelhus sammenlignet med 2012. I Tårnby Kommune og Rødovre Kommune får man henholdsvis 30 procent og 29 procent færre kvadratmeter for indkomsten.

Top 5: Her rækker indkomsten i dag til flere kvadratmeter:

Kommune

Parcelhusprisudvikling i % (siden 2012)

Indkomstudvikling i %

Udvikling i kvadratmeter pr. indkomst i %

Nyborg

-14,36

11,35

26,34

Aabenraa

-10,90

11,35

23,58

Norddjurs

-11,01

10,97

23,23

Varde

-9,67

11,57

 
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce