FinansBureauet

Her er de danske huse til salg i længst tid

Der er massive forskelle i liggetiden på det danske boligmarked alt afhængig af, hvor du peger på landkortet. I 162 postnumre har husene i gennemsnit været til salg i mere end et år, viser en ny opgørelse fra Boligsiden.dk.

Når de danske boligsælgere sætter huset til salg, er det som regel med håbet om, at en køber melder sig på banen, inden ventetiden sætter tålmodigheden på prøve. I visse dele af landet skal man dog væbne sig med tålmodighed, hvis man vil sælge. En ny opgørelse fra Boligsiden.dk viser, at den gennemsnitlige liggetid på aktuelt udbudte villaer er over et år i 162 postnumre.

Zoomer man ind på top 10 over postnumre med længst liggetid, skal vi dog langt over de 365 dage. Her er der tale om liggetider, der er over dobbelt så langt. Øverst på listen er 7680 Thyborøn, hvor de 36 villaer, der lige nu er til salg, i gennemsnit har været på markedet i 957 dage. Det svarer til, at husene har været til salg i mere end to og et halvt år. De øvrige områder på listen er alle beliggende i Vestjylland, Nordjylland, Sydjylland og på Lolland.

”Liggetiderne er helt naturligt påvirket af efterspørgslen, og der er ganske enkelt områder i landet, hvor både tilflytningen er lav, og de eksisterende beboere gerne bliver i den samme bolig i mange år. Der er dermed ikke den store rotation i udbudsmassen,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk, og uddyber:

”Det er dog vigtigt at tilføje, at enkelte huse der har været i udbud i flere år, naturligvis påvirker det samlede gennemsnit i et område. Men ser vi på liggetiden i de postnumre, hvor husene har været på markedet i længst tid, kan vi dog ikke komme udenom, at der er tale om en generel udfordring for boligsælgerne.”

Væbn dig med tålmodighed

De lange liggetider er en faktor, man ifølge Birgit Daetz bør tage med i sine overvejelser som sælger.

”Det kan være fristende at købe nyt, inden man får solgt den gamle bolig, men det kan være risikofyldt, hvis man bor et sted, hvor udbudslisterne er præget af lange liggetider. Så med mindre du har en meget stærk økonomi, der kan klare et langt salgsforløb, så sørg for at væbne dig med tålmodighed,” siger Birgit Daetz.

Er man derimod køber, opfordrer Birgit Daetz til, at man forsøger at se igennem de lange liggetider, der kan virke afskrækkende.

”Du skal vælge et hus, fordi du gerne vil bo der, og kan se dig selv få et godt liv i den respektive bolig. Har et hus været på markedet i flere år, er det ikke ensbetydende med, at det er et dårligt køb, men måske snarere at den rette køber ikke er dukket op. Prøv derfor at skære igennem liggetid og andet støj og se på huset, økonomien og dine behov,” siger hun.

Landets korteste liggetid er 75 dage

Ser man i stedet på de postnumre, hvor der er stor cirkulation i udbuddet, er tålmodighed mindre nødvendig. Det gælder eksempelvis i 2770 Kastrup, der er det område i landet, hvor liggetiden er lavest. Her har de huse, der er til salg lige nu, i gennemsnit været på markedet i 75 dage. Og Kastrup er ikke det eneste sted, hvor forskellen mellem de nyeste og ældste boliger på mæglernes salgslister er lille. I 18 postnumre er liggetiden lige nu under 100 dage.

”Fælles for de postnumre, hvor liggetiden er lav, er, at de er beliggende enten i eller omkring en af landets største byer, hvor efterspørgslen generelt er stor. I Københavnsområdet bliver husene revet væk, ligeså snart de kommer i udbud, og det vil unægteligt vise sig i statistikken,” siger Birgit Daetz.

Se top 10 over postnumre med længst og kortest liggetid her.

ANNONCE
Del
Om forfatteren
Boligsiden.dk Boligsiden.dk

Følg på:

Artiklen er leveret af Boligsiden.dk. Boligsiden.dk får som den eneste boligportal direkte indberetninger fra alle professionelle ejendomsformidlere (boligadvokat og ejendomsmægler) i Danmark. Derfor er Boligsiden.dk den datakilde, der til enhver tid kan tilbyde den mest aktuelle og valide statistik og information om boligmarkedet. 

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt