Har begge forældre ret til ferie med barnet?
Mange deleforældre har et gnidningsløst samarbejde om børnene og finder selv ud af, hvordan samværet i sommerferien skal fordeles, men der er også tilfælde, hvor samarbejdet er gået i hårknude. Læs hvordan reglerne er, når det gælder ferie og find ud af, hvad du ifølge ADVODAN skal være opmærksom på.
Bopælsforælderen har ret til at holde ferie med barnet
Når et par går fra hinanden, anses den forælder, barnet har adresse hos for bopælsforælder, og den anden forælder bliver tilsvarende samværsforælder. Det gælder også, selvom man som forældre har en samværsordning, hvor man ser barnet lige meget. Er forældrene uenige om bopælen, kan sagen indbringes for Statsforvaltningen, som videresender sagen til retten, hvis parterne ikke kan nå til enighed med Statsforvaltningens hjælp.
Når det gælder ferie, har bopælsforælderen ret til at holde ferie med barnet, men det skal varsles til samværsforælderen med et rimeligt varsel. Med mindre andet er aftalt, har samværsforælderen som udgangspunkt ikke ret til samvær, udover dét der følger af samværsaftalen, hvilket eksempelvis kan være hver anden weekend.
- Når man laver en samværsaftale, råder vi derfor altid til, at man laver en aftale, der tager særligt hensyn til ferieperioderne. En sådan aftale bør være nedskrevet, og vi anbefaler altid, at man sikrer sig, at aftalen kan fuldbyrdes af fogedretten, da det ellers kan trække ud med en afgørelse, hvis den ene forælder ikke overholder sin del af aftalen, siger advokat Signe Brodtkorb fra ADVODAN.
En skriftlig samværsaftale udarbejdet af forældrene selv, er lige så gyldig som en afgørelse om samvær truffet af Statsforvaltningen. Det afgørende er dog, at den indeholder de nødvendige aftaler, og at den kan fuldbyrdes. Derfor er det en god ide at få en advokat til at gennemgå aftalen. Aftalen bør være specifik og tage stilling til, hvilken dag og hvilket tidspunkt feriesamværet starter og slutter, og hvem der skal hente og bringe barnet.
Må man tage barnet med ud af landet?
Ét er ferie i Danmark, noget andet er udlandsferie. Her er omdrejningspunktet forældremyndigheden. Hvis parret har fælles forældremyndighed, kan begge forældre tage barnet med til udlandet, uden at det kræver den anden forælders samtykke.
- Her gælder dog fortsat, at med mindre der foreligger en aftale om ferie, har samværsforælderen ikke ret til samvær udover det allerede aftalte, så hvis man en 10-4-ordning, vil der altså kun kunne blive tale om kortere udlandsture for samværsforælderens vedkommende, forklarer Signe Brodtkorb.
Hvis bopælsforælderen har den fulde forældremyndighed, gælder samværet for samværsforælderen som udgangspunkt kun i Danmark og de nordiske lande, med mindre man som forældre bliver enige om noget andet. Kan forældrene ikke blive enige, kan Statsforvaltningen anmodes om at tage stilling til, hvorvidt barnet må tages med til udlandet under samværet.
Tre gode råd, når I skal enes om en samværsaftale
Signe Brodtkorb fra ADVODAN har tre gode råd til deleforældre, der skal enes om en samværsaftale.
• Husk at barnet er den vigtigste aktør, og at det til hver en tid bør handle mere om at sikre barnet en god ferie end om at få mest muligt samvær
• Sørg for at lave en nedskrevet aftale og gerne en, der gælder fremadrettet, så I ikke skal tage stilling til fordeling af ferie hvert eneste år
• Sørg for at aftalen kan fuldbyrdes af fogedretten
Hvis I ikke selv kan blive enige om en samværsaftale, kan Statsforvaltningen inddrages.