FinansBureauet

Hæve- sænkeborde kan nedbringe antallet af arbejdsskader

Næsten uanset hvad man beskæftiger sig med, er der en arbejdsskaderisiko. Håndværkere risikerer at nedslides, mens kontormedarbejdere risikerer nakke- ryg- og skulderskader pga. dårlige, inaktive og monotone arbejdsstillinger. Derfor er det vigtigt at tage sig de nødvendige forhåndsregler for at undgå arbejdsskader.

Hæve- sænkeborde virker, men for få bruger dem

Et hæve- sænkebord er et glimrende redskab for kontorfolket, men alt for få bruger dem. Skriveborde er en forudsætning for langt de fleste, men desværre affinder vi os med, at vores arbejdsstationer ikke er korrekt indstillet til os. Hvis du arbejder i et storrumskontor, kan du jo prøve at kigge lidt rundt på dine kollegaer. Hvor mange kan du se, som har hævet skuldrene og som sidder og spænder i nakkeregionen? Vi gætter på, at det er mere end én.

Ergonomiske skriveborde er langt fra en nyhed, men selvom de fleste er klar over fordelene ved hæve- sænkeborde, er det stadig alt for få som konsekvent anvender deres funktion i løbet af arbejdsdagen. Vi er vanedyr, og vaner er svære at bryde, men her er en vane, som potentielt kan spare dig for smerter og gøre dit liv bedre. Det kræver blot, at du husker at rejse dig op et par gange i løbet af dagen.

Sådan husker du at bruge dit hæve- sænkebord

Start med at tale med dine kollegaer. Du er med garanti ikke den eneste, der har oplevet smerter, og dermed heller ikke den eneste, der gerne vil dem til livs.
Det er markant lettere at bryde en vane, hvis man ikke står alene. Så involver dine nærmeste, relevante kollegaer og gør det til et fællesprojekt.

Dernæst kan det være en god idé at skrive sin målsætning ned. Det kan være analogt som en Post-It-note på din skærm, eller digitalt som en dagligt tilbagevendende kalendernotifikation.

Det kan måske virke lidt voldsomt at have 2-3 daglige kalendernotifikationer, hvor der bare står ”rejs dig op”, men hvis ikke du har for vane at gøre det, kan det være nødvendigt med lidt ekstern motivation.

Du skal holde hele livet

Arbejdsskader er en reel risiko for langt de fleste af os, men vi er for dårlige til at tage hånd om dem – også selvom vi er bevidst om farerne og egentlig har alle muligheder for at komme dem til livs. Håndværkerne har for længst fået knæpuder i Kansasbukserne, ligesom der kontinuerligt arbejdes på at producere mere og mere ergonomisk korrekt værktøj, der nedbringer antallet af akavede arbejdsstillinger i løbet af dagen.

Mange har en tendens til at se stort på de små gener, fordi man tænker ”det kan jeg sagtens klare”. Og det kan langt de fleste da heldigvis også, men ikke flere år i træk og ikke i takt med at man bliver ældre. Man skal huske, at man skal holde hele livet og at man skal passe godt på sig selv og sit helbred.

De fleste af os har i forvejen spandevis af dårlige vaner, men arbejdsskader bør ikke være en af dem. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt