FinansBureauet

Hårdere konkurrence om studieboligerne

Selvom der bliver bygget flere små boliger i landets fire største byer, kan antallet af nye boliger stadig ikke følge med udviklingen i antallet af unge mennesker. Det viser en ny analyse fra Spar Nord, der peger på Aalborg som den by, hvor udviklingen alligevel er på rette spor.

For nyligt fik tusindvis af danske unge et længe ventet svar på, om de er kommet ind på en videregående uddannelse, og dermed er den store årlige boligjagt i især de store universitetsbyer nu for alvor skudt i gang. Og den jagt er ikke blevet nemmere over de senere år.

En ny analyse fra Spar Nord, der bearbejdet aktuelle tal fra Danmarks Statistik, viser nemlig, at de unge i dag har færre af de helt små boliger på 50 kvadratmeter eller mindre at vælge mellem sammenlignet med for fem år siden. I samtlige af landets større byer har udviklingen i antallet af unge mellem 18 og 25 år nemlig overgået antallet af nye små boliger.

- Økonomien for studerende betyder typisk, at de unge studerende enten kan vælge at flytte sammen med en eller flere andre eller bo alene i en mindre lejlighed. Og det er klart, at når udviklingen i antallet af små boliger bliver oversprintet af antallet af unge mennesker, så bliver det sværere at finde en bolig alene, forklarer cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm og fortsætter:

- Desuden bor flere danskere alene, mens boligpriserne i de større byer er steget markant gennem flere år. Begge dele bidrager til øget efterspørgsel på de mindre lejligheder, hvilket derfor er med til at begrænse mulighederne for studerende.

I eksempelvis København har man de seneste fem år øget antallet af boliger på under 50 kvadratmeter med knap 4,7 procent, mens der er kommet 6,4 procent flere unge til i samme tidsperiode. I Odense er der kommet 6,3 procent flere af de helt små boliger til, men her antallet af unge til gengæld også steget med hele 9,7 procent.

Udvikling i procent fra 2014-2019

  Boliger under 50 kvm. Boliger under 75 kvm. Unge mellem 18-25 år
København 4,69 pct. 1,53 pct. 6,43 pct.
Odense 6,32 pct. 5,29 pct. 9,71 pct.
Aarhus 6 pct. 8,73 pct. 7,69 pct.
Aalborg 4,46 pct. 10,13 pct. 7,46 pct.

Kilde: Danmarks Statistik

Jens Nyholm peger dog på, at billedet ser anderledes ud, hvis man udvider analysen til også at omfatte de lidt større boliger på op til 75 kvadratmeter. Her er der fortsat færre boliger per unge borgere i forhold til 2014 i Odense og København, men til gengæld er udviklingen positiv i både Aarhus og Aalborg. I Aarhus er der således i dag 8,7 procent flere boliger og blot 7,7 pro-cent flere unge, mens der i Aalborg er hele 10,1 procent flere boliger og 7,5 procent flere unge borgere.

- Nå vi udvider analysen til boliger op til 75 kvadratmeter, ser situationen mere lovende ud for Aalborg og Aarhus, men her skal man huske, at de unges forudsætninger er vidt forskellige i de to byer. Selvom boligpriserne gennem en årrække er steget markant i begge byer, er priserne i Aarhus stadig milevidt foran priserne i Aalborg. I Aarhus vil de færreste studerende have råd til at bo alene i en lejlighed på over 50 kvadratmeter, mens det godt kan lade sig gøre i Aalborg, hvis man har et studiejob, vurderer Jens Nyholm.

Han henviser blandt andet til priserne på ejerlejligheder, der ifølge de seneste tal fra Finans Danmark er hele 62 procent højere i Aarhus end i Aalborg.

- Det er med til at skubbe huslejen op, og kigger vi på København er priserne jo endnu højere. Samtidig er det også ekstra interessant, at man i København har bygget færre nye boliger under 75 kvadratmeter de senere år sammenlignet med Aarhus og Aalborg. Det hænger givetvis sammen med, at man i København har været begrænset af et krav i kommuneplanen, om at nye lejligheder i gennemsnit har skullet være 95 kvadratmeter ved etableringen af nye lejlighedskomplekser, og det har selvsagt gjort det sværere at bygge flere nye, små boliger til studerende, fortæller Jens Nyholm.

Antal boliger på under 50 kvadratmeter

  2014 2019 Forskel
ANNONCE
Del

Seneste nyt