Gyldne mursten: Her har lejlighedsejerne tjent en million på fem år
På trods af stagnerende priser på markedet for ejerlejligheder har prisudviklingen henover de seneste fem år været markant. På Frederiksberg lyder den gennemsnitlige gevinst ved en ejerperiode på fem år på en rund million kroner.
Stilstand. Det er vel nok det ord, der bedst beskriver prisudviklingen på markedet for ejerlejligheder lige nu. Det er dog værd at huske på, at det samtidig er på denne del af boligmarkedet, at priserne er steget allermest henover de seneste fem år. Det gælder særligt i landets store byer.
Købte du eksempelvis en ejerlejlighed i Frederiksberg Kommune i 2014 og solgte igen i år, lyder den gennemsnitlige gevinst på lidt over en million kroner, viser en ny opgørelse fra Boligsiden. Det gør området til det sted i Danmark, hvor et ejerskab på fem år har kastet mest af sig i kroner og øre.
Ser vi på den procentvise prisstigning, er Frederiksberg dog ikke det område, hvor priserne har fået det største løft. Det ser vi derimod på Fyn.
”I Odense Kommune er salgsprisen på en ejerlejlighed steget knap 42 procent, når vi ser på de lejligheder, der er købt for fem år siden og solgt igen i år. Det er mildest talt en pæn fortjeneste. Når vi ser så store spring på så relativt kort tid, er der ikke noget at sige til, at priskurven nu flader ud. Markedet reagerer helt naturligt på heftige prisstigninger, fordi den personlige indkomst jo ikke er eksploderet på samme vis,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.
Flere salg med gevinst
Ud af alle de ejerlejligheder, der er købt i 2014 og solgt igen i 2019, er 95 procent solgt med gevinst. Den andel er 11 procentpoint større end på markedet for huse.
”De primære markeder for ejerlejligheder er byerne, hvor efterspørgslen alt andet lige er højere end på landet. Og når der er flere om buddet, stiger priserne i et højere tempo. Vel at mærke indtil et vist punkt, hvor køberne bliver hægtet af. Modsat tiden op til finanskrisen har politikerne i denne omgang nået at sætte en kile i prisudviklingen i forsøget på at undgå en ny prisboble. Det er sket med lånestramninger, der har været yderst effektfulde på det københavnske boligmarked,” siger Birgit Daetz.
Aarhus Kommune er det område, hvor den femårige procentuelle gevinst har været mindst. Med en difference på 287.802 kroner, er der tale om en stigning på 15,5 procent.