FinansBureauet

Guide til boliglån

Guide til boliglån

Jagten på drømmeboligen er skudt igang, og du har søgt og søgt. Nu har du udset dig et hus, men står ikke med et par millioner på lommen. Langt de fleste boligejere optager et boliglån for at finansiere deres boligkøb. Men hvad er et boliglån, og hvad skal du være opmærksom på?

Hvad er et boliglån?

Et boliglån bruges i daglig tale om det lån, man optager for at købe en ny bolig. Men et boliglån er faktisk kun én ud af tre dele, når du skal finansiere dit boligkøb. Når du skal købe et hus eller ejerlejlighed, skal der først og fremmest lægges en udbetaling, hvorefter du låner pengene til det resterende beløb i form af et realkreditlån kombineret med et boliglån.

Man kan typisk belåne op til 80% af huset med et såkaldt realkreditlån. Det betyder, at de resterende 20% skal finansieres ad andre veje. Med et decideret boliglån der optages i banken, er det muligt at låne op til 15% af det totale finansieringsbehov.

De sidste 5% af finansieringen består af en udbetaling på huset. Dette beløb vil banken som regel bede dig om at lægge selv, men i nogle tilfælde er det også muligt at låne til udbetalingen. Ligeså er det naturligvis muligt at betale en større udbetaling, så finansieringen bliver billigere i sidste ende.

Boliglån og renter

Når du optager et boliglån i din bank, kan du vælge imellem en række rentetyper som får afgørende betydning for, hvad dit lån kommer til at koste dig i den lange ende. Når du skal vælge hvilken rentetype der er bedst for dig, er der et par overvejelser du bør gøre dig omkring din økonomi og din livsstil.

Et fastforrentet boliglån er typisk en smule dyrere end et boliglån med en variabel rente. Til gengæld får du et mere præcist billede af, hvad du kan forvente at betale for lånet. Hvis din økonomi ikke kan tåle de eventuelle rentestigninger der vil finde sted med et variabelt forrentet lån, bør du vælge et fastforrentet boliglån.

Alt efter hvilken låneudbyder du vælger, vil renten desuden variere. Det er derfor vigtigt at anse et boliglån som et hvilket som helst andet produkt, og det kan betale sig at undersøge sine muligheder hos andre udbydere for at finde det bedste boliglån.

Sådan sammenligner du boliglån

Mange vælger at optage et boliglån i den bank hvor de allerede er kunder, men det kan ikke altid betale sig. Som sagt bør du se boliglånet som et produkt, og hvis ikke det produkt du får tilbudt i din egen bank lever op til dine krav, bør du undersøge markedet for andre lånemuligheder. Når du har gjort dette, er der dog et par ting, du bør have for øje, når du begynder at sammenligne lånene.

Det første du bør kigge efter, når du sammenligner boliglån, er lånets ÅOP. ÅOP er forkortelsen for lånets årlige omkostninger i procent, og er altså det beløb du ender med at have tilbagebetalt, når lånet er afviklet. Lånets ÅOP er, med andre ord, den samlede pris og inkluderer således selve lånebeløbet for dit boliglån, diverse renter og stiftelsesgebyrer.

Dernæst bør du sikre dig, at de lån du forsøger at sammenligne er identiske. Med dette menes der, at lånene skal have det samme lånebeløb og samme låneperiode. Låneperioden er den periode, lånet skal afbetales over. Kun når disse faktorer er ens, er lånene direkte sammenlignelige og giver dig mulighed for at vælge det rette boliglån til din økonomi. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce