FinansBureauet

God planlægning kan spare dig for mange tusinde kroner om året

De nye ejendomsskatter fra 2024 medfører i mange tilfælde større skatter på boligen. Har man planer om at sælge sin bolig og senest købe ny bolig inden udgangen af 2023, kan man hente en klækkelig og varig rabat på ejendomskatten

Boligejere med planer om at sælge indenfor få år, bør sætte skub i planerne så hurtigt som muligt og i hvert fald før kalenderen siger 2024, opfordrer Danske BOLIGadvokater. De nye ejendomsskatter fra 2024 betyder nemlig, at købet af en ny bolig i samme prisklasse som den gamle vil give en ekstra skatteregning. Omvendt får boligkøbere, som lukker handlen inden udgangen af 2023, en varig skatterabat.

”I mange tilfælde vil man komme til at sidde dyrere i sin nye bolig end man gjorde før, selvom boligen er i samme prisklasse. Og det er jo sure penge at skulle have op af lommen for noget, man kunne have undgået ved at handle tidligere,” pointerer Niels Erlandsen, advokat og formand for Danske BOLIGadvokater.

Regninger kommer først, når du flytter

Skatterabatten er indført for at skabe større tryghed og gennemsigtighed for boligejerne, som fortsat bor i samme bolig efter 2024. 

’’Som boligejer kommer man ikke til at betale mere i ejendomsskat, fordi kalenderen skifter til 2024. Ejendomsskatten stiger, men merskatten gives som rabat, så boligejerne ikke mærker det på pengepungen’’, udtaler advokat og formand for Danske BOLIGadvokater Niels Erlandsen. Han fortsætter:

”Det er godt, at man som boligejer kan vide sig sikker på, at ejendomsskatten ikke eksploderer. Men det medfører jo desværre også, at det bliver dyrere at skifte bolig for alle dem, der ikke kommer ud af starthullerne tids nok, eller som ikke har mulighed for at købe bolig inden udgangen af 2023’’. 

Skyskraber-stigninger i sigte for lejlighedsejere i storbyen

Især ejendomsskatten på ejerlejligheder i de større byer forventes at stige markant. Det skyldes, at grundskylden lige nu er usædvanligt lavt sat. I nogle tilfælde forventes grundværdien for ejerlejligheder at femdobles. Ejendomsværdibeskatningen forventes i mange tilfælde også at stige, fordi de fleste ejendomme skattemæssigt bliver mere værd.

Faktaboks:

Der er to slags ejendomsskatter. Den ene er grundskyld/ejendomsskat, mens den anden kaldes ejendomsværdiskat. Der har været skattestop på ejendomsværdiskatten siden 2001. Begge skattesystemer er bevaret i de nye ejendomsskatteregler fra 2024.

Eventuelle stigninger på grundskylden indefryses automatisk og konverteres til en skattegæld, som skal betales, når boligen sælges. Indefrysningen sker rentefrit frem til og med 2023, mens der fra 2024 kræves rentebetalinger på indefrysningen.

Eventuelle stigninger i ejendomsværdiskatten fra 2023 til 2024 gives tilbage som en skatterabat, der ikke skal tilbagebetales. Rabatten er permanent, så længe man bliver boende i samme bolig.

De første nye ejendomsvurderinger er allerede landet i danskernes e-boks og skal bruge som en forsøgsordning, inden Vurderingsstyrelsen går i gang med resten af de mange ejendomsvurderinger. De nye ejendomsvurderinger kommer i højere grad til at følge markedsprisen på boliger og vil for de fleste boligejere være højere end hvad de er vant til. Det skyldes bl.a. stigende boligpriser, siden der sidste blev foretaget offentlige ejendomsvurderinger. Særligt ejerboliger i og omkring de større byer vil opleve højere vurderinger end tidligere

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce