FinansBureauet

Glem ikke de fastforrentede lån

Renten på flekslån er rekordlav, og de er derfor populære som aldrig før. Men de fastforrentede lån er også meget attraktive i øjeblikket og derfor en overvejelse værd.

Glem ikke de fastforrentede lån

Renten på et variabelt forrentet realkreditlån har aldrig været lavere end netop nu, og lige nu er det muligt at låne til en rentefod på omkring 1 procent (plus bidragssats). Ikke overraskende er de såkaldte flekslån derfor mere populære end nogensinde.

Men midt i begejstringen over de lave renter på de korte variabelt forrentede lån, bør man ikke helt glemme de gode gamle fastforrentede lån. For netop nu er de faktisk i ganske mange tilfælde et seriøst alternativ til flekslånene.

Kursen på det fastforrentede 4 procent lån ligger nemlig netop nu omkring kurs 98. Og jo tættere kursen er på 100, jo mindre kursrisiko er der ved lånet. I tilfælde af yderligere rentefald, vil kursen stige og dermed gøre lånet dyrere at indfri, eksempelvis i forbindelse med salg af boligen. Men da et obligationslån er et såkaldt konvertibelt lån (som et almindeligt fastforrentet obligationslån er), og derfor altid kan indløses til kurs 100, er kursrisikoen i øjeblikket meget begrænset. Det er gevinstmulighederne derimod ikke. Gevinsten vil opstå i tilfælde af rentestigninger. Når den lange rente stiger, falder kursen på de obligationer der er udstedt for at finansiere lånet. Dermed bliver det billigere for boligejeren at indfri lånet, eksempelvis i forbindelse med et salg af huset eller ved en såkaldt opkonvertering.

Og det er ganske mange penge boligejeren kan tjene på den konto. Som tommelfingerregel kan man regne med, at en rentestigning på et procentpoint medfører et kursfald på den bagvedliggende obligation på omkring 10 procent. Det betyder, at hvis renten eksempelvis stiger med to procentpoint, vil man kunne skære 20 procent af restgælden. En gevinst der tilmed er skattefri.

Prisen man må betale for at få denne mulighed for en skattefri kursgevinst, er i øjeblikket en mer-rente på omkring 3 procentpoint (som er fradragsberettiget) i forhold til flekslånet. Så den lange rente skal ikke stige ret meget, før kursgevinsten bevirker, at det fastforrentede lån i mange tilfælde i virkeligheden vil være det mest fordelagtige lån.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce