Genbrug stempelafgiften og spar penge
Tinglysningsafgiften er høj, men heldigvis kan den ofte genbruges
Tinglysningen afgiften er en uundgåelig del af finansierede køb af ejerboliger. Foruden den faste afgift, skal også betales en variabel del på 1,5 procent lånesummen. Men heldigvis kan stempelafgiften ”genbruges”. Hvis sælger af boligen har haft belåning i ejendommen, kan køber af boligen slippe for at betale tinglysningsafgift af en tilsvarende lånesum. Hvis sælger eksempelvis har haft et realkreditlån på en million kr., vil køber altså slippe for at betale tinglysningsafgift af den første million kr. som køber selv låner i boligen, svarende til en besparelse på 15.000 kr. Tilsvarende vil en belåning på to millioner kroner kunne resultere i en besparelse på 30.000 kr. En sådan besparelse kan eksempelvis finansiere en ekstra ferie, ligesom der er mulighed for at oprette en konto hos Spilnu, hvor der netop nu er en Spilnu bonus på 200 kr.
Jo mere belåning sælger har haft i huset, jo større er den potentielle besparelse derfor også. Har man fuldt finansieringsbehov i forbindelse med køb af en ejerbolig, er det derfor bestemt ikke uvæsentligt at se på hvordan sælger har haft belånt boligen.
Der kan også være situationer hvor sælgers lånebehov har været større end købers. Umiddelbart går der derfor noget betalt stempelafgift ”til spilde”, som køber ikke kan genbruge. Men der findes faktisk måder hvorpå denne stempelafgift kan gemmes til eventuelt senere brug. Ved bankens mellemkomst kan man konvertere den overskydende lånesum om til et ejerpantebrev i eget navn. Banken opretter et realkreditlignende lån på det overskydende lånebeløb, som så umiddelbart efter indfries og konverteres til et ejerpantebrev, som man kan have i skuffen, hvis man senere får behov for, at få et lån med sikkerhed i ejerboligen. Denne procedure koster kun de faste tinglysningsafgifter ved oprettelsen af lånene, samt eventuelt betaling til banken for deres arbejde.
Foruden tinglysningsafgift ved belåning betaler man også tinglysningsafgift i forbindelse med handlen. Også her er der en fast og en variabel del. Den faste del af tinglysningsafgiften ligger på 1.400 kr., mens den variable del udgør 0,6 procent af købesummen. Det gælder dog kun, hvis der er tale om almindelig fri handel. Er der tale om en familiehandel, skal den variable del af tinglysningsafgiften beregnes af den offentlige vurdering minus 15 procent hvis købesummen er mindre end dette beløb - ellers af købesummen. Er der tale om en erhvervsejendom skal afgiften beregnes som 0,6 procent af den offentlige vurdering eller købesummen, hvor den højeste af de to værdier skal anvendes.