FinansBureauet

Gamle varmekilder skubbes ud af billigere løsninger

Fossile brændstoffer er blevet dyre, de sviner i miljøet, og deres fremtid ser sort ud. Der er kommet nye alternative varmkilder, som vil pryde fremtiden.

Olie og andre fossile brændstoffer bliver dyre og dyre, i takt med at det er gået op for verdensøkonomien, at der ikke er evige mængder af det sorte guld tilbage i verden. Fremtiden for fossile brændstoffer ser ikke lys ud. Hvis man oven i det ligger, at miljøet har fået en kæmpestor betydning for mange af de økonomisk førende nationer i verden, så falder olie og andre fossile brændstoffer endnu længere ned på listen af, hvad der er eftertragtet.

De ovenstående ting er med til at sørge for, at de fossile brændstoffer kommer til at gå en fremtid i møde, hvor de enten bliver enormt dyre, eller hvor de bliver udfaset og til sidst lagt på hylden til fordel for billigere og mere miljøvenlige energikilder.

 

To fluer med et smæk

I transportindustrien begynder el-biler og brint-biler at gøre deres indtog. Det er en industri, hvor olieselskaberne har enorm magt, og omstillingen går langsomt. Det kan man ikke sige om omstilling til grøn energi til husstande. Her er der allerede et hav af alternativer til de fossile brændstoffer. En af de mere interessante er varmepumper.

Der findes primært tre forskellige typer af varmepumper. Varmpumper kan trække energi ud af omgivelserne, omdanne denne energi til varme og derefter fører varmen ind i husstanden enten som varm luft, i form af varmt vand eller begge dele.

Varmepumperne har den fordel, at de kan alt det, de fossile brændstoffer ikke kan. Varmepumperne bruger ikke meget energi for at fungerer. De skal ikke have tilsat energiformer i form af olie, gas eller andre fossile brændstoffer. De har to store fordele. For det første er det billigt. Energien, som varmepumperne bruger, stammer enten fra varmen i jorden eller energien i luften. Og det er heldigvis stadigt gratis at bruge luften og jorden på ens grund. På den måde koster varmepumpen ikke meget i drift. For det andet er varmepumpen god for miljøet. Der bliver ikke udledt CO2, når systemet er i gang. Det kører udelukkende på fysiske reaktioner

 

Videnskaben bag varmepumpen

Som nævnt tidligere findes primært tre forskellige typer af varmepumper. Luft til luft varmepumpe, luft til vand varmepumpe og en jordvarmepumpe. De har alle tre det tilfælles, at de finder varmen steder, hvor man ikke lige tænker, at der er varme at finde.

Det kan lyde besynderligt, at man kan lave varme ud af luften, især, hvis man har oplevet gå en tur i minusgrader. Det virker umiddelbart ikke som om, at der er meget varme at hente, når ens næse er ved at fryse af, og når ens fingerspidser er blevet helt følelsesløse.  Men varmepumpen skal ikke bruge varmen fra luften. Den skal bruge energien. I varmepumpen er der en væske, som altid er koldere end luften. Den bliver varmet op af den omkring liggende luft. Bagefter bliver den komprimeret og det gør, at den fordamper selv ved lav temperatur. Den damp, bliver så brugt til at opvarme luft som cirkulerer fra huset og ud til varmepumpen.

 
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce