Fysisk træning øger effektiviteten
Du ved det godt. Du skal leve sundt, spise grønt og dyrke masser af motion. Men faktisk er motion og sundhed ikke bare godt for dig på det personlige plan det er også gavnligt for effektiviteten af- og på dit arbejde.
Arbejdsgivere bør indføre motion i hverdagen
Som arbejdsgiver har man ofte sin virksomheds bedste interesser i fokus, og selvom medarbejderne naturligvis er virksomhedens største og mest værdifulde aktiv, så er det ikke altid de behandles mest hensigtsmæssigt. Vi taler ikke om hverken tyranniske chefer, urimelige arbejdstider eller den slags. Vi taler om, at arbejdsgivere ofte vil kunne reducere antallet af sygedage og højne effektiviteten hos medarbejderne hvis der blev indført fysisk aktivitet som en del af hverdagen.
Præcis hvilken type træning det skulle være, er måske et spørgsmål om smag, men faktisk kunne yoga være et rigtig godt bud, da yoga både øger din koncentrationsevne, styrker dig fysisk og har en stærk meditativ effekt, der temmelig sikkert vil være et behageligt og meget kærkomment psykologisk pusterum i en travl hverdag. Yoga er godt for en masse ting, og kan være med til at nedsætte antallet af sygedage hos medarbejderne.
Færre sygedage betyder mere på bundlinjen for arbejdsgiverne og så er yoga (eller en anden form for træning, for den sags skyld) med til at styrke samværet og de kollegiale relationer. Det er rart at se sine kollegaer i andre roller end de arbejdsmæssige. Det er jo blandt andet også derfor, at de fleste virksomheder laver sociale arrangementer som f.eks. julefrokost, sommerfest o. lign.
Medarbejderne værdsætter træning i arbejdstiden
Det kan lyde fuldstændig utopisk i en arbejdsgivers ører, at yoga og træning og andre ”fritidsaktiviteter” skulle finde sted i arbejdstiden, men faktisk vil det være en rigtig god idé at se på mulighederne. Og det gælder uanset hvilket fagområde, du måtte beskæftige dig med. Arbejdsskader er desværre ikke ualmindeligt i Danmark, og det gælder uanset om du er håndværker eller kontoransat. Omfanget og typen af skader er ganske vist forskellig fra branche til branche, men selv i de meget mandsdominerede fag er yoga hilst velkommen. F.eks. har en smedevirksomhed i Randers indført yoga for medarbejderne to gange om ugen, som du kan se i indslaget her fra TV2 Østjylland.
Men et er, at antallet af arbejdsrelaterede skader kan nedbringes – noget andet er, at vores koncentrationsevne og effektivitet også forbedres når vi dyrker motion. Det ekstra overskud du får fysisk, smitter nemlig også af psykisk, så du ved at træne regelmæssigt – eller opfordre og inspirere dine medarbejdere til at gøre det – faktisk også virker stressnedsættende.
Så i stedet for at undersøge hvorvidt man som arbejdsgiver har råd til at indføre træning, bør man i langt højere grad se på, om man har råd til at lade være. Hvis du kan nedsætte antallet af sygedage for hver medarbejder med bare én enkelt dag, vil det i en virksomhed med 50 mennesker betyde ca. 400 fraværstimer mindre på årsbasis, eller hvad der svarer til næsten 11 hele arbejdsuger for en enkelt medarbejder.