FinansBureauet

Fuld fart på Europa

Kommentar: Gode nyheder for europæisk økonomi

Fuld fart på Europa
De europæiske forbrugere er knap så forskrækket over detailsalget som hidtil, viser nye tal fra Eurostat her til formiddag. Det er en glædelig overraskelse. I eurozonen steg detailsalget således med 0,7 pct. i august måned sammenlignet med juli. Tallet er sæsonkorrigeret, hvorfor der er taget højde for, at august er den foretrukne feriemåned i de europæiske lande. Dagens tal er positive og viser noget af den fremgang, vi også aktuelt kan mærke i dansk økonomi. Det er afgørende, at landene omkring os kommer i gear, hvis dansk økonomi skal udvikle sig positivt, idet vi har en lille åben økonomi, der er afhængig af samhandel. Det er især non-food-varer, der bidrager til den positive udvikling, mens fødevarer og tobak bidrager negativt. Dansk økonomi eksporterer en del fødevarer, hvorfor dette er malurten i bægeret. Det ændrer dog ikke ved, at vi samlet set glæder os over tallene og håber på, at udviklingen vil fortsætte.
 
Ser vi på tallene over det seneste år, er der i euroområdet tale om et fald på 0,3 pct., hvilket er skuffende. Det vidner om, at der stadigvæk er et stykke arbejde, der skal gøres, før vi for alvor kan sige, at vi er kommet fri af krisen. Vi kan dog glæde os over, at ser man på samtlige medlandslande af EU, er der tale om fremgang på 0,3 pct.
 
Skal vi for alvor have gang i økonomien, er det afgørende, at forbrugerne atter får mod på fremtiden. De offentlige kasser er generelt presset, hvorfor der ikke af denne kanal kan skabes permanent vækst. Ser man på forbrugernes forbrugsmuligheder, vil man kunne nedsætte de høje opsparingsrater og dermed normalisere forbruget. Det vil kunne gøre en forskel og dermed drive økonomien i en bedre retning. I den forbindelse er det værd at holde in mente, at forbrugerne har råderum til at bruge lidt flere penge, end de aktuelt gør, uden at vi skal sætte næsen op efter en forbrugsfest a la nullerne.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce