FinansBureauet

Fritstillet? Sådan er dine rettigheder

Hvad må du egentlig, når du er fritstillet efter en fyring? Må du fx finde et nyt job, og skal du holde din ferie i perioden? Her fortæller advokat Trine Irmang Østengaard fra Advodan, hvordan du juridisk kommer godt igennem din opsigelsesperiode.

Hvis du bliver fyret, skal du som udgangspunkt møde på arbejde i hele opsigelsesperioden. Nogle arbejdsgivere vælger dog at fritstille deres medarbejdere. Og selvom det umiddelbart giver en frihed for medarbejderen, skal man passe på med at forveksle det med en lang, lønnet ferie.

”Som fritstillet medarbejder har man en række rettigheder, men også forpligtelser over for arbejdsgiveren. Går man galt i byen på den konto, kan man risikere at stå over for en bortvisning eller et erstatningsansvar. Den vigtigste huskeregel er, at du stadig er ansat i fritstillingsperioden,” siger advokat Trine Irmang Østengaard fra Advodan.

Få det på skrift
Først og fremmest skal du være sikker på, at du rent faktisk er blevet fritstillet og ikke fx suspenderet. Det afgørende er, at du er blevet stillet helt frit. Forskellen er, at som fritstillet har du ikke pligt til at udføre arbejde for din arbejdsgiver i opsigelsesperioden. Derimod kan en suspenderet medarbejder godt blive kaldt på arbejde med en dags varsel, hvis der er behov for det.

Trine Irmang Østengaard anbefaler derfor, at du får alle detaljer omkring din opsigelse på skrift, herunder hvad arbejdsgiver forventer af dig i opsigelsesperioden, hvis du samtidig er fritstillet.

Du får stadig løn
Selvom du ikke udfører arbejde for din arbejdsgiver under en fritstilling, har du stadig ret til fuld løn i opsigelsesperioden. Som udgangspunkt får du også stadig eventuelle personalegoder som fx fri telefon og fri bil. Du har ligeledes krav på arbejdsgiverbetalt pension i opsigelsesperioden, hvis du ellers har krav på dette som del af din ansættelseskontrakt eller en gældende overenskomst.

Husk at melde dig ledig
Du har pligt til at melde dig ledig i jobcentret og søge nyt arbejde, mens du er fritstillet. Du kan dog ikke modtage ydelser som fx dagpenge i fritstillingsperioden. Hvis du ikke overholder den regel, kan din arbejdsgiver afvise at betale din løn. Derfor bør du gemme alle ansøgninger og kunne dokumentere din kontakt med eventuelle nye arbejdsgivere.

Du må gerne tage nyt arbejde
Ifølge Trine Irmang Østengaard må du gerne starte på et nyt arbejde, mens du er fritstillet og stadig er ansat i den gamle virksomhed. Afhængig af, om du er funktionær eller ej, kan du også få dobbelt løn i perioden. Uanset hvad, er du garanteret, hvad der svarer til tre måneders løn i dit gamle job.

Du skal dog stadig være loyal over for din tidligere arbejdsgiver og overholde alle kunde- og konkurrenceklausuler. Det vil sige, at du fx ikke må starte hos en konkurrent eller selv starte konkurrerende virksomhed i fritstillingsperioden.

Husk at holde din ferie
Når du bliver fritstillet, skal du som udgangspunkt holde så meget som muligt af din ferie i perioden. Hvis du har en opsigelsesperiode på tre måneder, kan din arbejdsgiver ikke forvente, at du holder din hovedferie på tre uger. Virksomheden kan dog godt kræve, at du afvikler din resterende ferie, feriefridage og afspadsering.

Hvis du ikke behøver at afholde din ferie i fritstillingsperioden, skal det stå skriftligt i din opsigelse fra arbejdsgiveren.

Du optjener stadig ret til ferie
Når du bliver fritstillet, optjener du stadig ret til ferie i opsigelsesperioden. Det er ikke en forudsætning for din ferieret, at du i optjeningsåret er ansat hos den arbejdsgiver, hvorfra du efterfølgende skal holde din ferie.

Hvis du får nyt arbejde i fritstillingsperioden, optjener du kun ret til ferie hos den nye arbejdsgiver. Det vil sige, at du kun optjener ferie med løn for den del af optjeningsåret, hvor du er ansat hos din nye arbejdsgiver.

I forbindelse med din fratræden yder din gamle arbejdsgiver dig en feriegodtgørelse for det løbende optjeningsår og for den del af tidligere optjeningsår, hvor du ved fratrædelsen endnu ikke har afholdt ferie. Dette er dog under forudsætning af, at du har ret til løn under ferie. Din gamle arbejdsgiver kan dog modregne den indtægt, som du modtager ved nyt arbejde i fristillingsperioden. Du har altså ikke krav på dobbelte feriepenge.

 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce