FinansBureauet

Fra rentestop til investeringshop: Investorer, gør jer klar

Det er ikke kun boligejere, der kan nyde gavn af centralbankernes rentestop. Det er nu, at de private investorer bør være opmærksomme og overveje at justere porteføljen.

Af Maxim Manturov, chefanalytiker hos Freedom Finance Europe, der står bag handelsplatformen Freedom24.

Der tales enormt meget om, hvad renterne betyder for boligejerne. Men renterne har også så stor indflydelse på aktiemarkedet, at vi kan ende i et regulært paradigmeskifte, der kan komme investorer med høj risikoappetit til gode.

Hvis vi kan stole på centralbankernes udmeldinger, tyder det nu på, at renterne ikke bliver højere.

Den Europæiske Centralbank (ECB) meddelte midt i september, at renterne nu er så høje, at det er nok til at få styr på inflationen. Da Danmark har fastkurspolitik med ECB, kan vi forvente at Nationalbanken følger trop herhjemme.

Men hvad betyder det for investorerne?

ECB har, siden sommeren 2022, strammet skruen med ti renteforhøjelser. Det har gjort det dyrere at låne, bremset op for forbruget og skræmt kapital væk fra højrisiko-investeringer – primært små og mellemstore selskaber i teknologi- og forbrugssektoren. Men hvis vi kan stole på centralbankernes udmeldinger, kan det nu ændre sig.

De fleste eksperter vurderer, at ECB vil fastholde renten på samme niveau de næste 6-12 måneder, for at være helt sikre på, at inflationen falder til et acceptabelt niveau. Derefter vil ECB sænke renterne, da der allerede nu er spor af recession i flere af de store europæiske økonomier, herunder Tyskland.

Sænkes renten som forventet i 2024, vil det være med til at øge forbruget og tiltrække investeringer i højrisikoaktier indenfor teknologi og forbrug. Selvom finanssektoren, der har nydt godt af de høje renter, formentlig vil mærke en nedgang, vil det alligevel kunne resultere i positive afkast for det toneangivende indeks i USA, S&P 500, da det indeholder mange teknologiselskaber, og som mange danskere er investeret i. Teknologi fylder også meget i de brede indeks, der fokuserer på bæredygtighed, som også er populære blandt danske investorer.

Men, som med alle investeringer, er der ingen garanti for at det falder sådan ud. Så du bør rådføre dig med en finansiel rådgiver, inden du foretager større ændringer i din investeringsstrategi.

Du bør også medtage i dine overvejelser, at hvis ECB sænker renterne, kan det pege på økonomiske udfordringer i Europa, hvilket kan dæmpe forbruget og investeringer.

Man siger også, at aktiemarkedet ofte forudsiger bevægelser 9 måneder frem i tiden. Men rentens indflydelse på de finansielle markeder er så kraftfuld, at tommelfingerreglen nok ikke gælder i samme grad her.

Inden du foretager større ændringer i din investeringsstrategi, så husk at en diversificeret investeringsstrategi tilpasset din risikotolerance, og en forståelse af markedets udvikling, er vigtig for at beskytte din formue.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce