FinansBureauet

Forventningen i dansk byggeri er stabil, men på et lavt niveau

Svagt bidrag fra bygge og anlægssektoren i den nærmeste fremtid

Forventningen i dansk byggeri er stabil, men på et lavt niveau

Nye tal fra Danmarks Statistik viser her til morgen, at udviklingen i dansk byggeri er relativt stabil. Desværre kan man konkludere, at tallene er stabile på den forkerte side af lighedstegnet. Den såkaldte sammensatte konjunkturindikator for byggeriet kan opgøres til minus 14 for december mod minus 11 i november, og året slutter således noget dårligere, end det startede. At vi kommer ud på et lavere niveau, end vi startede ud med, er ikke så overraskende, da forventningerne til årets først måneder var præget af en del reparationer efter stormen i december 13.

Det er især beskæftigelsesforventningerne, som har holdt konjunkturindikatoren oppe henover år. Beskæftigelsesforventningerne lå i december på 1 og har holdt sig i positivt terræn siden august svarende til, at der er forventninger om øget beskæftigelse de kommende 3 måneder.  Anderledes ser det ud for ordrebeholdningerne, der det senest halvår har taget et markant skridt tilbage fra -13 i juli til -28 i december. I dagens tal angiver bygge- og anlægsvirksomhederne, at ordrebøgerne indeholder 4,4  måneders arbejde i høj grad trukket af anlægs- og byggeentreprenørerne med hhv. 7,3 og 6,8 måneders arbejde sikret.  

Dagens tal er således ikke udbredt godt nyt for dansk økonomi. For selv om vi hen over året har oplevet det højeste niveau siden finanskrisen, så ligger vi stadig på et meget lavt niveau. Skulle den varslede storm på fredag for alvor ruske Danmark, eller kommer der et politisk flertal til at bibeholde BoligJobordningen kan det afblæse noget af den sædvanlige vinterstilstand, vi traditionelt ser i vinterhalvåret, men det er nok ikke tilstrækkeligt til virkelig at sætte skub i bygge og anlægssektoren. Det er således svært at se bygge- og anlægssektoren bidrage markant til den danske vækst i nærmeste fremtid.  

Venlig hilsen
Mette Bjarnholt

Seniorøkonom, Presse- og Økonomisk sekretariat
 
BRFkredit a/s
 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce