FinansBureauet

Forbrugertilliden tager et lille dyk

Danmarks Statistik har netop her til morgen offentliggjort forbrugertilliden for august. Indikatoren på forbrugernes humør faldt tilbage til 7,6 efter at have været 10,5 i juli. Selv om faldet umiddelbart kan synes dramatisk, er faldet ikke så slemt. Dagens tal er således på niveau med de sidste 6 måneder gennemsnit og vi kan dermed fastholde at danskerne fortsat er ganske positive på deres økonomi og den fremtidige økonomiske situation.

Familierne vurderer således, at deres økonomiske situation er bedre i dag end for 12 måneder siden. Tilsvarende vurderes det, at Danmarks økonomiske situation er bedre og endelig forventer forbrugerne at deres egen økonomi vil være bedre 12 måneder frem i tiden. Så alt i alt er smilet ganske bredt, hvilket også afspejler sig i at danskerne forventer at arbejdsløsheden vil falde yderligere. Når man ikke er bekymret for den økonomiske situation og man føler en vis jobsikkerhed burde man være klar på, at købe boliger. I andre statistikker ser vi da også et boligmarked i højt gear.

Netop det faktum at boligmarkedet er i højt gear gør,, at man kan undres over at danskerne i forbrugertillidsundersøgelsen giver udtryk for, at det aktuelt ikke er fordelagtigt at anskaffe sig større forbrugsgoder. Boligforbruget er vel noget af det dyreste og største forbrugsgode danske familier har.  Underkomponenten omkring større forbrugsgoder har taget et ret kraftigt dyk fra juli til august og er således faldet tilbage til minus 6,5 fra minus 2,8.

Hen over sommeren har det været stor opmærksomhed på danske familiers ydelsesrisiko i forhold til valg af lån og hvis renten igen skulle stabilisere sig på et højere niveau. I den forbindelse indeholder danske opgørelse gode tal der viser, at dels regner danskerne i højere grad at ligge penge til side dvs. de polstre sig men også at danskerne generelt mener at der i deres økonomi er plads til at ligge penge til side. Det er muligvis ikke godt for væksten, at der fortsat er konsolidering på tapetet, men det gavner til gengæld den finansielle stabilitet og viser vel i virkeligheden også at noget af debatten omkring ydelsesrisiko er veloverdrevet. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce