FinansBureauet

Forbrugerne var i lidt dårligere humør i marts

Forbrugerne var i lidt dårligere humør i marts

Forbrugertilliden faldt i marts og kan nu opgøres til 3,6 mod 4 i februar. Forbrugernes humør fortsætter således med at sive stille og roligt ned ad viser nye tal fra Danmarks Statistik. Dette er til trods for, at danskerne ser mere  lyst på den økonomiske situation for egen familie og for Danmark som helhed. Når dette er sagt har der igennem nogen tid været en svagere sammenhæng imellem forbrugertilliden og privatforbruget, dermed synes udviklingen måske at bringe disse to størrelser i bedre synk. I hvert fald er privatforbruget ikke noget at råbe hurra for, og derfor synes tillidstallene i nogen tid at have været for ”høje”. Tallene har således haft en faldende tendens siden marts 2015, hvor indikatoren satte post finanskrise rekord med 13,9.

Forbrugerne vurderer fortsat at deres økonomi i dag er bedre end i fjor, hvilket er positivt og siger noget om det robusthed der trods alt er i husholdningernes privatøkonomi. Det er også noget af denne robusthed der kommer til udtryk ved, at de fleste af dem med afdragsfrie lån blot betaler afdrag, når afdragsfriheden er udløbet. Tilsvarende vurderer danskerne også at dansk økonomi er i bedre kondition i dag end i fjor.

På samme vis er der også forventninger om, at økonomien vil komme i endnu bedre form. Forbrugerne forventer således at deres økonomi vil være stærkere 12 måneder frem i tiden og de samme forventninger gælder for hele landet. Disse forhold burde jo give anledning til, at der var mere mod på at anskaffe varige forbrugergoder som boliger, luksus goder som sommerhuse mv. På spørgsmålet om det netop nu er fordelagtigt at købe større forbrugsgoder er der da også en stigende optimisme. Indikatoren kan her opgøres til minus 4,8 mod minus 5,9 i februar. Dette udvikling skal holdes sammen med at indikatoren de sidste seks måneder har kunnet opgøres til minus 7,1.

I forhold til at binde sig økonomisk og ikke mindst i forventningsdannelsen til huspriser mv. er det en fordel, at danskerne er ganske positive i forhold til arbejdsmarkedet. I modsat retning trækker, at mange mener, at det i den nuværende økonomiske situation er fornuftigt at spare op. Den økonomiske vækst skal bl.a. komme ved, at danskerne løsner lidt op og har mere mod på at bruge penge.

Venlig hilsen

Mikkel Høegh
 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce