FinansBureauet

Forbrugerne holder hovedet oppe og benene nede

Nye tal fra Danmarks Statistik viser her til morgen, at forbrugertilliden er gået et lille nøk ned. Tillidsindikatoren kan dermed opgøres til 7,3 i september mod 7,6 i august, så i store træskolængder er humøret uændret. Generelt er underoverskrifterne i opgørelsen positive. Ser man udelukkende på september er der imidlertid tale om den bedste september i statistikken siden 2006 – se figuren neden for. Og ser man på årsniveau er der tale om en tredobling af forbrugstillidens niveau.

Forbrugerne vurdere således, at der deres nuværende økonomiske situation er bedre end i fjor, at deres økonomi om et år er bedre end i dag og de har generelt forventninger om faldende arbejdsløshed. Dermed ser alt jo ud til at være i god gænge og alt er helt normalt. Forbrugerne har altså hoved oppe og benene ned. Tilsvarende ser forbrugerne også positivt på dansk økonomi som helhed, det vurderes dermed at økonomien er stærkere end i fjor og at økonomien vil være stærkere om et år.

Alligevel står der også konsolidering som en overskrift i indikatoren.  Forbrugerne er således fortsat ganske negative på, om det netop nu er fordelagtigt at anskaffe sig større varige forbrugsgoder. Og har været det i nogen i ganske lang tid. Det kan eksempelvis være biler, hårde hvidevarer, ejedomme mv. Det er dog oplagt at tallene denne gang er påvirket af, at regeringen har stillet en lempeligere beskatning af biler i udsigt. Det har fået bilsalget til at gå i stå og er formentlig hovedforklaringen på, at denne delindikator er faldet yderligere i forhold til august. Det ændre dog ikke ved, at denne  delindikator har været i minus meget længe og at vi måske der har et slagsregimeskifte i forhold til opfattelsen af varigt forbrug.

ANNONCE
Forbrugerne holder hovedet oppe og benene nede
Del
Om forfatteren
Mikkel Høegh Mikkel Høegh

Følg på:

Mikkel Høegh er uddannet cand.oecon. og arbejder som afdelingsdirektør i Jyske Realkredit. Har tidligere været ansat tænketanken EUROPA, Danske Bank og Skatteministeriet, og har undervist på flere højere læreanstalter i bl.a. boligfinansiering. 

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt