FinansBureauet

For første gang i over 10 år faldt lejlighedssalget i januar

Som følge af de nye boligskatteændringer blev der for første gang i over et årti solgt færre ejerlejligheder i januar end i den forudgående december måned. Det viser Boligsidens nye handelstal.

Der blev i alt solgt 978 ejerlejligheder i Danmark i januar måned, viser Boligsidens nye handelstal.

Således faldt lejlighedssalget med hele 18 procent fra december til januar, hvilket svarer til lidt mere end 200 færre solgte ejerlejligheder i perioden.

”Normalt stiger salget af ejerlejligheder i januar sammenlignet med december måned, hvor boligsalget generelt plejer at være sløjt på grund af julehøjtiden. Men for første gang i Boligsidens statistikker, som strækker sig tilbage til 2011, kan vi se et fald i lejlighedssalget fra december til januar,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Birgit Daetz uddyber, at de nye boligskatteændringer, som trådte i kraft 1. januar 2024, er den primære årsag til det usædvanlige fald i lejlighedssalget.

”For store dele af ejerlejlighedsmarkedet har ændringerne medført betydelige stigninger i boligskatten, men dem, der nåede at købe og overtage en bolig inden årsskiftet, fik som bekendt mulighed for at sikre sig en mindre hård beskatning fra 2024 og fremover.”

”Derfor så vi også, at mange fremskyndede at købe lejlighed til sidste del af 2023, og af samme grund ser vi, at salget droslede mærkbart ned i januar, fordi man nu skal betale boligskat efter de nye satser.”

Lejlighedssalget er dalet fra december til januar i både Frederiksberg, Aarhus og København kommuner med henholdsvis 43 procent, 15 procent og 12 procent. I Odense Kommune er lejlighedssalget uændret i perioden, mens salget steg med 9 procent i Aalborg Kommune.

Hussalget steg i januar

Mens lejlighedssalget faldt, steg salget af huse med 6 procent fra december til januar. Dermed blev der i alt solgt 3.359 villaer og rækkehuse på landsplan i januar måned.

Det gælder for fire ud af de fem af landets regioner, at der blev solgt flere huse i januar end i december. Kun i Region Hovedstaden er hussalget dalet i perioden med 6 procent.

”Dette års januar-salg af huse ligger overordnet set på et rigtig fornuftigt niveau, som også overgår det gennemsnitlige salg fra tiden før de gyldne coronaår. Og det gælder faktisk for store dele af landet, at hussalget er kommet godt fra start i 2024,” siger Birgit Daetz og fortsætter:

”Der, hvor salget halter efter, er især blandt de dyre kommuner, hvor boligskatterne nu er steget mærkbart som følge af de nye boligskatteændringer. Omvendt er hussalget steget i januar i flere af de kommuner, hvor boligskatterne overordnet set er faldet i forbindelse med boligskatteændringerne.”

Se udviklingen i antallet af solgte boliger i januar 2024 her:

Boligtype

Antal solgte jan. 2024

Månedlig ændring

Årlig ændring

Ændring ift.

før corona

Villaer og rækkehuse

3.359

6%

19%

10%

Ejerlejligheder

978

-18%

1%

-32%

Sommerhuse

400

-5%

3%

1%

Alle boligtyper*

5.176

-1%

11%

-7%

Tabellen viser antallet af solgte boliger i januar 2024 fordelt på boligtyper. Dertil fremgår ændringen i procent, når dette sammenholdes med hhv. december 2023 (månedlig ændring), januar 2023 (årlig ændring) og det gennemsnitlige salg for januar måned i årene 2015-2019 (ændring ift. før corona). *Alle boligtyper dækker over villaer, rækkehuse, ejerlejligheder, sommerhuse, kolonihaver, andelsboliger, landejendomme, helårsgrunde, fritidsgrunde, villalejligheder og lystejendomme. Kilde: Boligsiden

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce