For første gang i fire år: Priserne på huse stiger mere end på lejligheder
Mens markedet for ejerlejligheder tager en puster, så er der lutter grønne tal på husmarkedet. Særligt midtjyske husejere har haft et godt år, viser Boligsidens Markedsindeks.
For første gang siden december 2014 stiger priserne på huse mere, end de gør på markedet for ejerlejligheder. Det viser nye tal fra Boligsidens Markedsindeks for første kvartal af 2019.
Her fremgår det, at salgspriserne lå to procent over niveauet for de første tre måneder af 2018. Til sammenligning var priserne på ejerlejligheder ”blot” steget 1,7 procent i forhold til sidste år.
”Efter nogle år med store prisstigninger på ejerlejligheder er priserne begyndt at stagnere og falde nogle steder i landet. Her er priserne nu så høje, at mange ser sig om efter et alternativ til den dyre lejlighed i byen. Og det er netop den stigende efterspørgsel på huse, og at det i højere grad er blevet købers marked på markedet for ejerlejligheder, som vi nu kan aflæse på markedsindekset,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør ved Boligsiden.dk.
Midtjyske husejere har tjent mest
Og udviklingen er generel for hele landet, hvor samtlige fem regioner kan bryste sig af stigende priser på husmarkedet.
Særligt i Midtjylland har husejerne haft et godt år. Her er priserne i gennemsnit steget med 3,4 procent. At det går godt i det midtjyske kan også aflæses på listen af kommuner, hvor priserne er steget mest i løbet af det seneste år.
På den liste optræder fire midtjyske kommuner i top-syv med Struer som højdespringer med en stigning på 23,1 procent.
”Højkonjunktur, høj beskæftigelse og lave renter har udløst stigende efterspørgsel på huse, hvilket vi først så i de store byer, men nu har effekterne spredt sig til andre kommuner – også dem, der ligger langt fra de store byer,” siger Birgit Daetz og fortsætter:
”Det er en positiv udvikling for Danmark og især de områder, som tidligere har haft svært ved at tiltrække nye beboere til deres huse.”
Sund stigning
Selv om der er tale om en beskeden stigning for hele landet på to procent, så er det værd at bemærke, at tendensen gør sig gældende i store dele af landet.
I 62 ud af landets 98 kommuner er husene således blevet mere værd i forhold til første kvartal 2018.
”Det er jo ikke voldsomme prisstigninger, når vi ser på tallene for hver enkelt region, men det er sunde stigninger – især fordi vi kan se, at udviklingen har spredt sig til endnu flere dele af provinsen,” siger Birgit Daetz.
Øvrige nøgletal:
- Priserne på fritidsboliger er steget med 2,0 procent over hele landet. Her trækker især Region Sjælland op i statistikken, da priserne ligger fem procent over niveauet i 2018.
- Der bliver givet markant større nedslag i priserne på ejerlejligheder over hele landet sammenlignet med samme periode sidste år. Nedslagene er vokset med 41,6 procent over hele landet, og i Nordjylland er de fordoblet.