FinansBureauet

Følgeskaderne ved den digitale udvikling

Arbejdsskader er en konstant risiko for såvel arbejdsgivere som for medarbejdere, og det gælder uanset hvilket erhverv, du beskæftiger dig med.

Computermus og smartphones

En stor del af os, arbejder på kontorer med digital teknologi, og er som sådan ikke udsat for tunge løft og andre farer, der er forbundet ved mere fysisk krævende arbejde. Men bare fordi du ikke kravler rundt på tage og stilladser, og dermed ikke er i risikozonen for at falde ned, eller få noget tungt i hovedet, betyder det ikke, at du er helt ude af farezonen. Det er bare nogle andre typer af arbejdsskader, du skal forholde dig til. I kontorfaget er det brugen af hhv. computermus og smartphones, der udgør den største risiko.

I takt med, at verden er blevet – og stadig bliver – mere og mere digital, er antallet af følgeskader også steget. Der er de ”klassiske” skader som musearm og sceneskedehindebetændelse, men også mere alvorlige skader som slidgigt.

Slidgigt rammer ikke kun de ældre

Slidgigt opstår når brusken omkring vores led mister sin elasticitet. Dermed bliver brusken stiv og det føles som om knoglerne skurer mod hinanden, hvilket selvsagt er meget smertefuldt. Slidgigt kan – i modsætning til f.eks. sceneskedehindebetændelse – ikke kureres, men det kan dog forebygges og holdes i ro med Glucosamin som kosttilskud. Glucosamin er et stof, vores kroppe udvikler, der har til opgave at reparere og gendanne ødelagt brusk, men det er ikke et ”wonder drug”. Hvis først du har fået konstateret slidgigt, er det desværre en permanent tilstand. Du kan holde symptomerne i ro med Glucosamin, men det kan ikke behandles. Derfor er det rigtig vigtigt, at lytte til sin krops signaler, så man ikke risikerer, at udvikle slidgigt i en tidlig alder.

Arbejdsskade?

I 2004 accepterede arbejdsskadestyrelsen, at slidgigt i knæene, kunne betragtes som en arbejdsskade, mens slidgigt i såvel hofte, skuldre, nakke, hænder og fingre ikke kunne. Det skyldes, at der efter erhvervs-sygdomsudvalgets vurdering, ikke var tilstrækkelig medicinsk dokumentation for, at disse lidelser skyldes bestemte påvirkninger på jobbet, som det hedder. Det er derfor en rigtig god idé, at gardere sig så godt som muligt i forhold til at undgå slidgigt. Udover at supplere kroppens eget Glucosamin med et kosttilskud, kan du begynde at motionere. Cykling og fitness er gode metoder til at nedbringe risikoen. Symptomerne på slidgigt opleves forskelligt fra person til person, men der er nogle ting, du skal være opmærksom på.

Pas på dig selv

Det vigtigste, når man taler om arbejdsskader, er at passe på sig selv. Også selvom du ikke har brug for sikkerhedssko og refleksvest, når du stempler ind. Stationært arbejde er ikke ligeså fysisk krævende som en jord og beton arbejders, men derfor kan du sagtens få skader alligevel. Hvis du vil vide mere om slidgigt (og gigt i al almindelighed) kan du søge masser af god information på Gigtforeningens hjemmeside, hvor du også kan læse mere om, hvordan du forebygger gigt.

Det bedste råd er – uanset hvilket job, du har – pas på dig selv! Der er ingen andre, der gør det for dig.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce