FinansBureauet

Flere unge bliver boende hjemme

Et stigende antal unge mellem 18-29 år bliver boende hjemme hos deres forældre, i stedet for at købe eller leje egen bolig. Det viser ny undersøgelse.

Flere unge bliver boende hjemme

I landets største byer er udbudspriserne på ejerlejligheder røget i vejret og lejeboligmarkedet er præget af en efterspørgsel, der er væsentligt større end udbuddet. En af konsekvenserne ved den udvikling er, at flere og flere unge mennesker udskyder drømmen om egen bolig og i stedet bliver boende hjemme. 

En helt ny undersøgelse, som TNS Gallup har lavet for Nordea, viser, at 26 procent af de unge mellem 18-29 år bor hjemme. Det er en stigning på fire procentpoint sammenlignet med 2007, altså før finanskrisen. 

- Der er flere årsager til den ret store stigning. En af dem er, at der siden 2007 er blevet 110.000 flere unge mellem 18-29 år. I den periode er antallet af studie- og ungdomsboliger slet ikke steget lige så meget, hvilket har givet et langt større pres på boligmarkedet, siger Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom hos Nordea. 

Undersøgelsen viser, at det særligt er de helt unge fra 18-21, der bliver boende hjemme. Men også i gruppen fra 22-25 år er der en stigende andel, der venter med kollegiebolig eller egen lejlighed. 

- Det er jo nok ikke drømmen at bo hos mor og far, hvis man er 24 og gerne vil have lidt privatliv og ungdomsliv. Det sætter det at blive voksen lidt på pause, siger Ann Lehmann Erichsen. 

Især i København kan det være vanskeligt at komme ind på boligmarkedet, uanset om man vil leje eller eje. Samtidig har den stærkt stigende efterspørgsel givet prisstigninger, der gør det svært at have råd til egen bolig som studerende. 

- De fleste unge studerende vil naturligt nok gerne bo tæt på deres uddannelsesinstitution, hvilket ofte er dyrere netop på grund af den store efterspørgsel. Og hvis man så samtidig har i baghovedet, at der også er benhård kamp om de ledige studiejobs, der kan skabe økonomien til egen bolig, så giver det i mine øjne god mening, at flere bliver boende hjemme, enten helt gratis eller for en forholdsvis beskeden husleje. Også selv om mange nok mere gør det af nød end af lyst, siger adm. direktør i BoligPortal.dk, Henrik Løvig.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce