FinansBureauet

Flere og flere køber sommerhuse

Antallet af solgte sommerhuse stiger over hele landet, og sæsonen for sommerhus-shopping er lige om hjørnet. Hvad skal du overveje, når du leder efter det perfekte feriehus? Boligadvokat Kirsten Skodborg fra Ret&Råd giver dig svar.

Ifølge Boligsiden er der godt gang i sommerhussalget. I 2019 var der for første gang i 2010’erne mere end 10.000 sommerhushandler.
Ifølge boligadvokat Kirsten Skodborg fra Ret&Råd Advokater skyldes fremgangen i salget flere faktorer.

”Der er nok ingen tvivl om, at de ændringer i finansieringen, man gennemførte i 2017, nu begynder at kunne ses. Sommerhuskøb kan nu finansieres med 75% realkreditlån mod tidligere 60% og dette sammenholdt med den lave rente, gør det muligt og mere attraktivt for flere at anskaffe sig et sommerhus,” siger hun.

Der er forskel på, hvad danskerne leder efter i et sommerhus. Nogle ønsker afslapning i ferie og weekender, mens andre tænker det mere som en investering med henblik på maksimal udlejning.

”Beskatning af en lejeindtægt er også lempet i forhold til tidligere, så de første 41.800 kr. er skattefrie forudsat udlejning sker gennem et udlejningsbureau, og derudover er der et fradrag på 40% på restindtægten. Hvis man udlejer privat er bundfradraget 11.500,” siger Kirsten Skodborg.

Husk hovedet, når du køber
Den store sæson for sommerhuskøb er lige om hjørnet. Ifølge Danmarks Statistik bliver der solgt flest boliger i Danmark i 2. kvartal. Men selvom det er fristende med et impulskøb, så tøv lige et øjeblik og få styr på detaljerne.

”Foråret er traditionelt den store årstid for erhvervelse af fritidshuse, men husk ikke at impulskøbe. Det er vigtigt, at man overvejer, hvilken funktion en bolig skal have. F.eks. er det i Danmark som udgangspunkt ikke tilladt at benytte ens sommerhus til helårsbeboelse. Det skyldes, at man ønsker at beskytte naturen og sørge for at bevare fred og ro, så områderne ikke bliver til små parcelhuskvarterer,” siger advokat Kirsten Skodborg.

Hvis man er pensionist, førtidspensionist eller efterlønner har man dog mulighed for at bruge sit sommerhus som bolig hele året. Man skal have ejet sommerhuset i mindst et år, inden man må bruge det som helårsbolig.

Kirsten Skodborg anbefaler i øvrigt, at man læser de mange dokumenter, der indgår i et sommerhuskøb, grundigt.
”Man skal huske at studere tilstandsrapporten godt for at sikre sig mod skjulte fejl og mangler. Det er også vigtigt at tegne en god ejerskifteforsikring og læse det med småt. Det er her, det er en god idé at få en uvildig rådgiver med på vognen,” afslutter hun.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce