FinansBureauet

Flere iværksættere kommer i klemme med deres egen virksomhed

Dansk økonomi har vind i sejlene og antallet af nyopstartede virksomheder fortsætter med at vokse. Selvom det går godt for dansk økonomi er der dog stadig mange iværksættere, der kommer galt afsted, når de skal vælge virksomhedsform, og derfor bliver de nødt til at lukke deres virksomhed i løbet af det første år – til trods for at de rent faktisk vækster. Vendes denne tendens ikke, kan det koste arbejdspladser på både kort og lang sigt, påpeger danske advokater.

Antallet af nystartede virksomheder fortsætter med at vokse

Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik ser det absolut ikke dårligt ud for dansk økonomi, og beskæftigelsen ventes at fortsætte med at stige i det kommende år. Danmarks statistik har ovenikøbet netop valgt at opjustere væksten i Danmark for de sidste fire år.  Denne positive udvikling skinner også igennem, hvis man kigger på antallet af nyopstartede virksomheder i Danmark igennem de seneste år.

I 2015 blev der registret hele 80.000 nye virksomheder i Danmark, hvilket var en stigning på over 10.000 for vækstvirksomhedernes vedkommende sammenlignet med år 2013.  Ud af disse 80.000 virksomheder var der dog kun tale om 52.000 nye virksomheder, når der ses bort fra genstartede virksomheder.

Selvom det tilsyneladende går godt for dansk økonomi, så er der stadig mange virksomheder, som aldrig når at fejre deres første år. Og det er ikke kun konjunkturerne, der er årsag til dette. Flere og flere iværksættere kommer nemlig galt afsted, når de på et tidspunkt står overfor at skulle omdanne deres virksomheder til en ny selskabsform. Flere vælger nemlig fejlagtigt at lukke deres personligt ejede virksomhed ned for efterfølgende at starte den op igen i anden form fremfor at lave en succesfuld virksomhedsomdannelse.

Stadig flere iværksættere har problemer med at vælge den rette virksomhedsform  

Hos virksomheden NEMADVOKAT, der er specialiseret i blandt andet selskabsstiftelse, fortælles det, at der kommer flere og flere henvendelser fra unge iværksættere, der skal have hjælp til at omdanne deres virksomheder, i takt med at de vokser sig større. I en naturlig forlængelse af væksten bliver det også mindre attraktivt at skulle stå med den personlige hæftelse for hele virksomheden.

”Når man er ung iværksætter, er det ofte de gode ideer, der fylder i hverdagen - knap så meget de juridiske aspekter. Det er med høj sandsynlighed også en af årsagerne til, at der er så mange virksomheder, der vælger at lukke ned for at starte op igen året efter, fremfor at gennemføre en korrekt virksomhedsomdannelse”, udtales det fra Advokat Jesper Krogh Støttrup.

Kan koste arbejdspladser på både den korte og den lange bane

Hos NEMADVOKAT hæfter man sig ved, at det kan have store økonomiske konsekvenser, hvis det vælges at lukke en personligt ejet virksomhed ned med planer om, at denne efterfølgende skal startes op igen i en ny selskabsform. At vælge den korrekte selskabsform kan nemlig have afgørende betydning for, at en virksomhed kan vækste og samtidig dæmme op for mulige ejertvister.

”Lukkes en virksomhed ned, vil værdier af aktiverne i virksomheden beskattes, når disse eller værdien efter afhændelse heraf overgår til personligt ejerskab af virksomhedsindehaveren. Ved en omdannelse af et selskab bliver aktiverne i stedet indskudt direkte i den nye virksomhed, og driften af virksomheden kan således fortsætte og foregå i ny form uden øjeblikkelig beskatning og dermed uden risiko for økonomiske konsekvenser”, uddyber Jesper Krogh Støttrup.

En almen fejlopfattelse der skal fejes af bordet

Skal den nuværende trend med mange genopstartede virksomheder vendes, er der brug for større oplysning på dette område, påpeges det fra NEMADVOKAT. Ifølge virksomheden ville mange af disse selskabslukninger kunne undgås, hvis blot danske iværksættere havde et bedre overblik over mulighederne for virksomhedsomdannelse. Ifølge virksomheden er det en udbredt misforståelse, at lukning af virksomheder er den bedste løsning.

”I Danmark har vi på den ene side mange muligheder for at vælge selskabsformer, hvilket giver en stor frihed. Netop dette skal vi være bedre til at gøre opmærksom på, hvis denne tendens skal vendes til det bedre”, afslutter Jesper Krogh Støttrup.


 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce