FinansBureauet

Flere helårsboliger til salg ved indgangen til årets første efterårsmåned

Boligsidens nye udbudstal viser, at der ved indgangen til september måned er flere huse og ejerlejligheder til salg end i sidste måned. Samtidig er der kommet færre sommerhuse til salg i perioden.

Efteråret starter med lidt flere huse og ejerlejligheder til salg sammenlignet med for en måned siden. Det fremgår af Boligsidens nye udbudstal for primo september.

Eksempelvis viser tallene, at der nu er 32.180 huse til salg i Danmark, hvilket er 1,2 procent flere end i sidste måned. Samtidig er det første gang siden primo maj 2020, at der er så mange huse til salg på landsplan.

Og ser vi på den årlige udvikling i udbuddet af villaer og rækkehuse, er det nuværende niveau 15,4 procent over niveauet for samme tidspunkt sidste år.

”Udbuddet af huse har fået et mindre løft sammenlignet med sidste måned, hvilket blandt andet kan forklares ved, at flere har udskudt boligsalget indtil på den anden side af sommerferien, som vi har set i tidligere år,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

”Samtidig kan den forestående boligskat for 2024 have bidraget til, at nogle boligejere måske vælger at fremskynde et salg, så de eventuelt kan nå at sælge, købe nyt og overtage før årsskiftet for at få del i skatterabatten. Vi kan i hvert fald se, at husudbuddet er steget mest i flere af de dyrere kommuner, som kan stå til at få en væsentlig højere ejendomsvurdering i løbet af den seneste måned. Det gælder eksempelvis kommuner nær København og i Nordsjælland,” fortsætter hun.

Flere ejerlejligheder til salg  

Udbuddet af ejerlejligheder er steget med 2,1 procent fra primo august til primo september. Det betyder, at der nu er 6.973 ejerlejligheder til salg i landet.

Og i Københavns Kommune, hvor markedet for ejerlejligheder er absolut størst, er udbuddet steget med otte procent den seneste måned, sådan at der nu er 1.638 lejligheder til salg ved indgangen til september.

”Det er tiltrængt, at der nu er flere ejerlejligheder til salg, for vi fornemmer, at der er mange interesserede købere – især på det københavnske lejlighedsmarked. Men selv om lejlighedsudbuddet er steget den seneste måned, ligger det stadig væsentligt under tidligere års niveau. Eksempelvis var der 25 procent flere ejerlejligheder til salg i København i starten af september sidste år i forhold til nu,” siger Birgit Daetz.

Udbuddet af sommerhuse er dalet

Mens udbuddet af helårsboliger er steget i løbet af den seneste måned, er det omvendt faldet for sommerhusene.

Ved indgangen til september er der således 4.945 sommerhuse til salg, hvilket svarer til 1,3 procent færre sommerhuse på markedet i forhold til sidste måned.

”Foråret og sommeren er højsæson for sommerhusene, når det kommer til at købe og sætte til salg. Derfor er det ikke usædvanligt, at vi i begyndelsen af efteråret ser færre sommerhuse til salg. Efterspørgslen på sommerhuse synes dog stadig at være vedvarende, så med et lavere udbud er der gode muligheder for at få sommerhuset solgt,” siger Birgit Daetz.

Sådan er udviklingen i antallet af boliger til salg:

Boligtype

Antal til salg primo

september 2023

Månedlige ændringer

Årlige ændringer

Villa og rækkehuse

32.180

1,2%

15,4%

Ejerlejligheder

6.973

2,1%

-9,0%

Sommerhuse

4.945

-1,3%

9,3%

Kilde: Boligsiden

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce