FinansBureauet

Flere danskere formår at presse prisen på boligkøbet

Der blev skåret en bid af udbudsprisen i 70 procent af alle de ejerlejlighedshandler, der blev lukket i første halvår 2019, mens det på markedet for huse gælder 75 procent. Begge andele ligger over sidste års niveau, viser en opgørelse fra Boligsiden.

De danske boligkøbere går til stålet, når de skal forhandle pris på huset eller ejerlejligheden med sælger. I de hushandler, der blev indgået i årets første seks måneder, fik tre ud af fire slået en handel af, der endte med et nedslag i prisen. Helt præcist gælder det en andel på 74,6 procent mod 73,7 sidste år, viser nye tal fra Boligsiden.

På markedet for ejerlejligheder lykkedes det i 70,3 procent af handlerne i første halvår at score en rabat, hvilket betyder, at der i forhold til samme periode sidste år er tale om en ganske markant stigning i andelen på 8,4 procentpoint.

”Det er værd at bide mærke i udviklingen på markedet for ejerlejligheder. En stor del af etagebyggeriet er beliggende i de større byer, herunder i København, hvor vi tidligere har været vant til, at en stor del af ejerlejlighederne blev solgt til prisen. Henover det seneste år er priserne stagneret, og antallet af handler faldet, hvilket har gjort det mindre gunstigt at sælge,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden, og tilføjer:

”Når andelen af handler med rabat stiger i den grad, vi ser nu, er det blot endnu et tegn på, at de politiske reguleringer, der har skulle bremse en for heftig prisudvikling i København, har virket.”

Rabat i kroner og øre:

  • I 1. halvår 2019 blev der ved hushandler med nedslag i gennemsnit givet en rabat på 81.984 kr. I samme periode i 2018 gjaldt det 79.069 kr.
  • Det gennemsnitlige nedslag på ejerlejlighedshandler, hvor der er blevet skåret en bid af prisen, var 66.803 kr. i 1. halvår. Sammenlignet med sidste år er ikke kun andelen af handler med nedslag, men også selve rabatten steget betragteligt, idet den sidste år lå på 52.170 kr.

Stor forskel på huse og lejligheder

Der er stor forskel på, hvor i landet flest får rabat på boligkøbet alt efter, om fokus er på huse eller ejerlejligheder. Går du efter en lejlighed, er der størst sandsynlighed for at forhandle et nedslag i eller omkring Aarhus og København.

”Det er generelt i områder i og omkring Aarhus og København, at priserne er steget mest på ejerlejligheder, siden renten faldt i 2015, og fordi priserne nu er langt højere end, hvad den gængse køber kan betale, skal der justeres lidt på prisen i forhandlingen,” siger Birgit Daetz.

Anderledes ser det ud på husmarkedet, hvor top 10 over kommuner med den største andel af nedslag er præget af land- og udkantsområder.

”Husmarkedet og lejlighedsmarkedet er to meget forskellige ting, idet størstedelen af lejlighedernes placering i byen gør, at efterspørgslen både er konstant og høj. Bevæger vi os ud i landet, er der færre købere om buddet, så selvom priserne måske allerede er lave, kan det i mange tilfælde lade sig gøre at presse køber lidt mere,” siger Birgit. Daetz.

Se hvor i landet flest har fået rabat hus- og lejlighedskøbet i første halvår.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce