FinansBureauet

Flere boliger til salg i november: Største stigning i hovedstadsområdet

Nye udbudstal fra Boligsiden viser, at der ved indgangen til november er flere boliger til salg sammenlignet med sidste måned. Udviklingen gælder for samtlige af de store boligtyper, dog er den særlig mærkbar for ejerlejligheder i København, mens husudbuddet er steget mest i Region Hovedstaden.

Der er kommet flere boliger til salg ved indgangen til årets anden efterårsmåned sammenlignet med måneden forinden. Det viser Boligsidens nye udbudstal for primo november.

Det gælder særligt for ejerlejligheder, at udbuddet er steget i løbet af den seneste måned.

Således er der aktuelt 8.137 lejligheder til salg i starten af november, hvilket er otte procent flere, end der var til salg for en måned siden. Det svarer til, at der er kommet 600 flere ejerlejligheder i udbud i perioden.

Retter vi blikket mod Københavns Kommune, hvor markedet for ejerlejligheder er absolut størst, er den seneste måneds stigning i lejlighedsudbuddet mere markant.

Således er der kommet 18,3 procent flere ejerlejligheder til salg i Københavns Kommune fra primo oktober til primo november.

”Der er tale om en stor stigning i udbuddet af lejligheder, når vi sammenligner med samme periode i tidligere år. Her spiller de forestående ændringer i boligskatten formentlig en stor rolle, eftersom boligskatterne står til at stige på store dele af det københavnske lejlighedsmarked,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden, og fortsætter:

”Det kan bidrage til, at flere fremskynder et salg, så de kan nå at sælge før årsskiftet. Eksempelvis hvis de ønsker at sælge, købe nyt og overtage boligen, før de nye regler træder i kraft, så de kan få en skatterabat og på den måde undgå at skulle betale højere boligskatter fra 2024.”

Større andel af store ejerlejligheder til salg

Boligsiden har set nærmere på, hvilken type af ejerlejligheder der i løbet af de seneste måneder er kommet flere af i det københavnske lejlighedsudbud. Og her viser det sig blandt andet, at der er kommet flere af de større ejerlejligheder i udbud sammenlignet med tidligere.

”Når vi ser på de lejligheder, som er kommet til salg i København og Frederiksberg kommuner i løbet af de seneste måneder, kan vi se, at lejligheder på 96 kvadratmeter og over udgør en større andel end tidligere,” siger Birgit Daetz og tilføjer:

”Med det sagt, så ser vi en generel stigning i udbuddet af ejerlejligheder i alle størrelser, og i absolutte tal er der flest til salg i størrelsen 51-95 kvadratmeter, hvilket er helt naturligt, da de også udgør en større andel af bestanden.”

Udbuddet af huse er tilbage på 2019-niveau

For husene lyder den seneste måneds stigning i udbuddet på 2,2 procent. Det betyder, at der ved indgangen til november er 33.992 villaer og rækkehuse til salg i Danmark.

Dermed er antallet af huse til salg på landsplan på sit højeste niveau siden november 2019.

Også for husene gælder det, at stigningen er størst i hovedstadsområdet, når vi ser på den regionale udvikling. Således lyder stigningen i antallet af huse til salg på 4,3 procent i Region Hovedstaden fra primo oktober til primo november.

Dernæst følger Region Syddanmark, Region Midtjylland og Region Sjælland med en månedlig stigning på henholdsvis 2,7 procent, 2,3 procent og 1,2 procent. I Region Nordjylland er husudbuddet uændret i perioden.

”Den forestående ændring i boligskatterne have en effekt på hussælgerne, fordi det også gælder for markedet for villaer og rækkehuse, at boligskatterne umiddelbart står til at stige efter årsskiftet i flere områder omkring hovedstaden,” siger Birgit Daetz.

Flere sommerhuse til salg

Ser vi på sommerhusene, er der tale om en mindre stigning i udbuddet i løbet af den seneste måned, som lyder på 0,5 procent. Dermed er der ved indgangen til november 5.121 sommerhuse til salg på landsplan.

Sammenlignet med samme tidspunkt sidste år har køberne nu knap 500 flere sommerhuse at vælge imellem - det svarer til, at sommerhusudbuddet er steget med 9,9 procent i løbet af det seneste år.

Sådan er udviklingen i antallet af boliger til salg:

Boligtyper

Antal til salg

primo november 2023

Månedlig ændring

Årlig ændring

Villaer og rækkehuse

33.992

2,2%

10,0%

Ejerlejligheder

8.137

8,0%

-2,6%

Sommerhuse

5.121

0,5%

9,9%

Kilde: Boligsiden

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce