FinansBureauet

Flere andelsboliger kommer til salg hos ejendomsmæglerne

På bare et år er udbuddet af andelsboliger hos landets ejendomsmæglere steget med 19 procent. Det viser udbudstal for februar. Men hvorfor sker det nu, og hvad kommer der til at ske i fremtiden?

Flere andelsboliger kommer til salg hos ejendomsmæglerne

Det har længe været almindeligt, at andelsboliger i Danmark bliver solgt uden brug af ejendomsmægler. Det sker i vid udstrækning stadigvæk, men der er sket en bemærkelsesværdig ændring de seneste år.

Boligsidens udbudstal for februar viser nemlig, at der er 1.023 andelsboliger til salg hos ejendomsmæglerne. Det er 19 procent højere end på samme tidspunkt sidste år og 30 procent højere end i april 2018, hvor udbudskurven skrabede bunden.

”Det er en massiv stigning i udbuddet, der indikerer, at folk gerne vil gøre brug af ejendomsmæglernes viden, kontakt med boligsøgende og lokalkendskab. Det er nemmere at lade en tredje part stå for salget, så man selv helt slipper for besværet. Samtidig tilbyder flere ejendomsmæglere nu forskellige løsninger som for eksempel, at de står for papirarbejdet, mens andelshaverne selv står for fremvisninger og andre praktiske ting,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

At der i februar er godt 1.000 andelsboliger til salg hos ejendomsmæglerne er ikke ensbetydende med, at der også er det antal på markedet. Der er nemlig flere markeder for andelsboligerne.

”Der er et betydeligt mørketal i forhold til både det samlede udbud og salg af andelsboliger, fordi det er en boligtype, der er nemmere at sælge selv end en ejerbolig. Som andelsboligejer har du en andelsforening og en administration i ryggen til at hjælpe dig med det praktiske, og derfor er der mange, der vælger ejendomsmæglerens ydelser fra,” siger Birgit Daetz.

Hvorfor stiger udbuddet nu?
Stigningen i udbuddet af andelsboliger kommer efter en turbulent tid på boligmarkedet. For i oktober blev de offentlige ejendomsvurderinger, som andelsboligejerne havde set frem til at få, udskudt til 2022.

Dermed må de nu vente endnu længere på den prisstigning, som andelsboligejerne håber at kunne indkassere, når den nuværende fastlåste vurdering fra 2011 bliver fornyet.

”Andelsboligejerne er måske dem, der har efterspurgt de nye ejendomsvurderinger allermest, fordi værdien af deres bolig er mere direkte forbundet med den, end hvis de havde ejerbolig. Og måske er der nogle, der nu tænker, at det ikke giver mening at vente længere,” siger Birgit Daetz og fortsætter:

”Samtidig har ændringen af Boligreguleringsloven - det såkaldte Blackstone-indgreb - skabt usikkerhed på markedet. For de andelsboligforeninger der er valuarvurderet går en usikker fremtid i møde. Bankerne har i hvert fald turneret med en fortælling om, at priserne vil falde pga. indgrebet, mens boligministeren siger det modsatte. Det slagsmål hverken kan eller vil jeg afgøre, men usikkerheden alle har nok fået nogle andelshavere til at vælge en tryg løsning - en ejendomsmægler der kan rådgive og sikre den bedste pris.”

Vil det stige eller falde de kommende måneder?
De offentlige ejendomsvurderinger og Blackstone-indgrebet er imidlertid ikke de eneste usikkerhedsmomenter på boligmarkedet lige nu.

Coronavirussen og følgerne deraf får nemlig flere eksperter til at forudse, at også boligmarkedet kan komme til at lide et knæk den kommende tid. Derfor kan det være, at udbuddet af andelsboliger står foran en markant ændring den kommende tid.

”Der er flere scenarier, og det er svært at forudse, hvad der bliver til virkelighed. Udbuddet kan stige yderligere den kommende tid, hvis køberne holder sig væk fra markedet, og hvis sælgerne sætter til salg i samme tempo som de seneste måneder. Omvendt kan udbuddet også falde, hvis andelsboligejerne i højere grad vil blive i deres bolig for at beskytte sig selv. Derfor er det først, når vi har handelstallene for marts, vi kan sige mere om, hvad coronavirussen betyder for markedet,” siger Birgit Daetz.
 

Sådan har udbuddet af andelsboliger udviklet sig de seneste tre år:

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce