FinansBureauet

Fjernvarme: Her er det dyrest at opvarme din bolig

Nye tal fra Energitilsynet viser, at prisforskellen på landets billigste og dyreste fjernvarme er på cirka 347 procent, og selv inden for samme kommune kan priserne variere med mange tusinde kroner. Det kan få boligkøbere til at fravælge bestemte boliger, vurderer ejendomsmæglerkæde. Det skriver Spar Nord

Temperaturmåleren har vist de første frostgrader, og vinteren står lige for døren. Det betyder, at der i øjeblikket bliver skruet godt op for varmen i de danske hjem. Men i nogle af landets kommuner bør man overveje en ekstra gang, om det er nødvendigt, at termostaten står på det højeste tal. Det viser Energitilsynets nye fjernvarmeopgørelse, som Spar Nord netop har analyseret. I Spar Nords analyse kommer det til udtryk, at der er stor forskel på landets dyreste og billigste fjernvarmepriser, og at der derfor er god grund til at undersøge fjernvarmeprisen, inden man enten skruer op for radiatoren eller skriver under på købsaftalen på en ny bolig. Fjernvarmeværkernes priser for den samme varme varierer nemlig, og prisforskellene er markante. Prisforskellen på det billigste og dyreste fjernvarmeforbrug for et 130 kvadratmeter hus med et standard varmeforbrug er således over 19.500 kroner årligt svarende til en procentuel forskel på cirka 347 procent. - Det er særdeles mærkbare forskelle, der er tale om. En høj fjernvarmepris er især et problem, hvis man bor i provinsen, hvor man i forvejen lider under lavere omsætning og lavere priser, og dermed bliver beboerne dobbelt ramt, forklarer cheføkonom i Spar Nord, Jens Nyholm og fortsætter: - For mange danskere er boligkøbet den største økonomiske beslutning i livet, og derfor er det som køber vigtigt at forholde sig til mere end blot udbudsprisen og finansieringsmulighederne. Man bør også sætte sig ind i de øvrige løbende udgifter, som man forpligter sig til. Her er varmeudgifterne et godt eksempel, der samtidig har betydning for såvel prisudviklingen på boligen samt mulighederne for et fremtidigt salg. Den dyreste fjernvarmepris findes i Randers Kommune hos Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk, hvor prisen løber op i hele 25.150 kroner om året. Denne efterfølges af NOFF’s takstområde 1 i Syddjurs Kommune og Rise Fjernvarme i Ærø Kommune med priser på henholdsvis 24.662 kroner og 23.484 kroner. Markante forskelle selv inden for kommunegrænserne Som nævnt tilbyder Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk i Randers Kommune den dyreste fjernvarme på landsplan, men i samme kommune hos Gassum-Hvidsten Kraftvarmeværk møder man en anderledes lav pris. Gassum-Hvidsten Kraftvarmeværk er nemlig landets ottendebilligste, og generelt har store lokale forskelle betydning især for potentielle boligkøbere, vurderer ejendomsmæglerkæden Nybolig. - Det er klart, at varmeudgifter på et par ekstra tusinde kroner om måneden kan have stor betydning, når man skal købe ny bolig. Opgjort i månedlige udgifter vil en del købere foretrække at bruge de ekstra penge på flere kvadratmeter eller bedre beliggenhed i en anden bolig fremfor at bruge pengene på opvarmning, siger Thomas Hovgaard, der er relationschef i Nybolig. 

ANNONCE
Del
Om forfatteren
Claus Fledelius Claus Fledelius

Følg på:

Claus Fledelius er cand.polit. og chefredaktør på FinansBureauet. Har tidligere bl.a. været økonomisk journalist og redaktør for Børsen Magasiner og Bonnier Publications, og har derudover stået som forfatter til flere skattepolitiske rapporter.

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt