FinansBureauet

Fjernelse af PSO afgift gave til boligejere med elvarme

Den såkaldte PSO afgift bliver udfaset. Og det vil få stor økonomisk betydning for boligejere med elvarme. Det viser beregninger fra RealMæglerne Holding A/S

Det bliver billigere for boligejere med elvarme, herunder jordvarmeanlæg og varmepumper, at holde varmen. Et bredt flertal i Folketinget har nemlig besluttet af udfase den såkaldte PSO afgift, så den i 2022 vil være helt afskaffet. Og det vil medføre en besparelse på elregningen på omkring 27,5 øre pr. kWh med de nuværende takster.

PSO-afgiften (Public Service Obligations-afgiften) er en el-afgift, som blev indført i 1998 fordi forbrugerne via elregningen skulle være med til at betale for energimarkedets alternative energikilder som vindmøller eller solceller. Men ifølge EU-Kommissionen er PSO-afgiften traktatstridig, fordi den også bliver pålagt udenlandske selskaber, som ikke har glæde af støtten til grøn omstilling i Danmark. Og derfor er det altså slut med afgiften om føje år, og det vil medføre store besparelser, ikke mindst for boligejere med elvarme. Afskaffelsen af PSO-afgiften vil derfor gøre det endnu mere attraktivt at opvarme boligen med jordvarme eller varmepumpe i forhold til eksempelvis oliefyr.

I forvejen kan boligejere med elvarme som primær opvarmningsform søge om nedsættelse af elafgiften. Afgiftsnedsættelsen er på 62,75 øre pr. kWh for den del af forbruget, som ligger over 4000 kWh årligt. Sammen med afskaffelsen af PSO afgiften udgør det en betragtelig afgiftslempelse, som kan medføre en stor samlet besparelse. En besparelse, som, udover at hjælpe på husholdningsbudgettet, gør boligen mere attraktiv i en salgs- eller belåningssituation.

”Varmeudgiften er et vigtigt parameter i forbindelse med bolighandel. Fjernelsen af PSO afgiften vil nedbringe den reelle boligudgift på boliger med jordvarme eller varmepumper. Det vil kunne påvirke salgbarheden af - og prisen på - disse boliger. Så fjernelsen af afgiften er en lille julegave fra Folketinget til disse boligejere”, vurderer CEO Preben Angelo fra RealMæglerne Holding A/S.

Tabel: Årlig besparelse ved afskaffelse af PSO afgift og nedsat Elafgift

Årligt forbrug kWh

Besparelse PSO afgift i kr.

Besparelse elafgift i kr.

Samlet besparelse i kr.

4000

1100

0

1100

8000

2200

2510

4710

12000

3300

5020

8320

16000

4400

7530

11930

20000

5500

10040

15540

Kilde: RealMæglerne Holding A/S, Seas-NVE og energinet.dk 

ANNONCE
Del
Om forfatteren
Claus Fledelius Claus Fledelius

Følg på:

Claus Fledelius er cand.polit. og chefredaktør på FinansBureauet. Har tidligere bl.a. været økonomisk journalist og redaktør for Børsen Magasiner og Bonnier Publications, og har derudover stået som forfatter til flere skattepolitiske rapporter.

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt