FinansBureauet

Fire tips til billige studiebøger

September er lig med studiestart for tusindvis af studerende over hele landet. Overgangen til den nye verden er lig med mange forskellige indtryk, regler og udgifter, man skal forholde sig til. I forbindelse med den overgang er en af de største udgifter de mange tusind kroner, man som studerende skal betale for sine bøger. Som noget nyt er det ikke ens skole eller uddannelsesinstitution, som sørger for bøgerne, men i stedet en selv, som skal ud og betale for dem.

For at slippe bedst igennem, og undgå en start på studiet med minus på kontoen, har vi sammensat en guide til fire tips du kan benytte dig af, når du skal have billigere studiebøger. På den måde slipper du for at betale i dyre domme for bøger, der sagtens kan skaffes billigere eller uden omkostninger.

ANNONCE

Du behøver ikke købe bøgerne

En af de mange fordele ved at være indskrevet på en videregående uddannelse er den adgang, du får til digitale databaser og biblioteker. Samtlige universiteter i Danmark har adgang til elektroniske samlinger, hvor du finder indscannede bøger, videnskabelige artikler og digitale tidsskrifter. Det er ikke garanteret, at du kan finde alle dine studiebøger via databaserne, men der er gode muligheder, for at netop din bog ligger derinde. Alternativt kan du benytte dig af en gratis tjeneste som Google Books, der efter Googles eget udsagn er ”verdens mest omfattende indeks over bøger i fuld længde”. Alternativt kan du besøge biblioteket, som er tilknyttet din uddannelsesinstitution. Her er der dog gode chancer for, at andre i din situation har fået samme idé, så du skal være tidligt ude. Ellers kan du låne bøgerne på kommunebiblioteket, som ikke på samme måde er besøgt af studerende, der har præcis samme interessefelt som dig.

Hvis du skal have en bog som går mange år tilbage, er det også muligt, at du kan finde den online. Ophavsretten udløber efter en årrække, så hvis du skal læse litteratur som nødvendigvis ikke er fra nyere tid, kan du prøve at finde bøgerne på internettet.

Lån til bøgerne

Det er ikke alle studerende, som har økonomien til at lægge flere tusind kroner i startkapital til et semester. Mange ting skal finansieres, som eksempelvis depositum til værelse eller kollegiebolig. Pludselig står man med udgifter, som hurtigt er løbet op. For at finansiere sine bøger kan det være en mulighed at optage et lån. Som studerende kan du få to lån: Et SU-lån, som bliver tilbudt gennem den danske stat og som udelukkende er lavet til dig, som modtager SU. Alternativt kan du tage et forbrugslån med vilkår, som tillader dig løbende at betale lånet tilbage.

Køb bøgerne brugt

Uanset din uddannelse skal alle førsteårsstuderende igennem de samme fag og kurser. Typisk er de første to semestre fastlagt, hvorfor andre studerende før dig helt sikkert har haft de bøger, du skal bruge. Det betyder også, at du selv kan sælge bøgerne videre, når du selv er færdig med dem. Ofte kan bøger gå i arv gennem mange generationer af førsteårsstuderende, som løbende sælger dem videre, når de er færdige med dem. Det er selvsagt, at bøgerne vil falde i værdi efterhånden som de bliver mere og mere slidte, men det kan være til din fordel, da bøgerne bliver solgt billigere og billigere for hver gang, de bliver overleveret til nye studerende.

Der er forskellige måder at gribe det an på, når du skal finde steder at købe billige bøger. Enten kan du benytte dig af en side som pensum.dk, hvor andre studerende sælger deres bøger. I de senere år er bogsalg via Facebook-grupper blevet endnu mere udbredt, og der er gode muligheder for, at du kan finde en gruppe af folk der har det samme studie, og som udelukkende er dedikeret til bogsalg.

Køb bøgerne med dine medstuderende

Det er ikke unormalt at skulle betale op til 700-800 kroner for en enkelt bog, hvis det er et leksikon eller et andet opslagsværk, der udgør grundstenen på et af dine fag. Så stort et beløb kan let gøre indhug i kontoen, som er hård kost for en nystartet studerende. En måde at komme udenom problemet på kan være at købe dyre bøger i fællesskab med dine medstuderende. Hvis I er tre-fire mennesker der deles om udgiften, bliver det pludselig langt billigere at købe bøgerne. Det forudsætter dog, at I er gode venner og kan stole på hinanden. Hvis I følger det samme kursus på de samme dage, er det heller ikke utænkeligt, at I gerne vil læse i bogen på den samme dag. Aftal dage I hver især har bogen, og det kommer til at betyde en stor besparelse for jer alle.  

Held og lykke med studiestarten.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce