FinansBureauet

Fed giver anledning til panderynker

Markedskommentar: Frygt for rentestigninger i kølvandet referat fra Den Amerikanske Centralbank

dream design/freedigitalphotos - Fed giver anledning til panderynker dream design/freedigitalphotos
Fed giver anledning til panderynker
Referatet fra rentebeslutningsmødet i Den Amerikanske Centralbank har vist sig at være noget af en market mover. Referatet gav udtryk for, at de gode nøgletal for amerikansk økonomi har givet anledning til en snak om, hvornår tiden er inde til at trække sig ud af markedet i forhold til opkøbsprogrammet af værdipapirer. Selve antydningen af at dagen for exit tilsyneladende nærmer sig med stormskridt, har fået markederne til at reagere forholdsvist kraftig med rentestigninger til følge. Stigninger der også har haft en betydelig afsmittende effekt på de danske realer i den lange ende. Det er vores vurdering, at reaktionen er lidt for kraftig. Idet udmeldingen omkring exit ikke står mål med, at centralbanken holder fast i, at man vil holde renten lav længe endnu, og i hvert fald så længe at arbejdsløsheden er over 6 pct. Arbejdsmarkedet skal i et helt andet gear, svarende til en epofyldt cykelrytter med medvind og solskin ned af bakken, før det vil blive en realitet henover året. Vi har således ganske svært ved at få øje på, hvor denne vækst skal komme fra, hvorfor en renteforhøjelse fra centralbanken endnu ikke er på tale. Det ændrer dog ikke ved, at sommerens helt store tema bliver en diskussion af, hvorvidt renten skal op eller ned. Et godt bud på denne debat er, at frem og tilbage er lige langt, hvorfor vi vurderer, at der vil være lidt ekstra volatilitet i markedet som en god cocktail af blandede nøgletal, miskede udmeldinger fra centralbankmedlemmer og til sidst et stænk af et tyndt marked.
 
Er Europa på vej ud af skyggen?
Den europæiske gældskrise synes aktuelt at fylde mindre i markedsdeltagernes bevidsthed, hvorfor der generelt har været fokus på bedre tillidsindikatorer for Europa. Vi kan således håbe, at nogle af de gode takter fra USA kan smitte af på Europa. I første omgang har vi set, at de tyske producenter er noget mere optimistiske mht. fremtiden end først antaget. Det er afgørende, at der kommer mere vækst i europæisk økonomi, hvis vi skal ride problemerne af. I den forbindelse er det værd at holde sig for øje, at der er kommet noget miksede signaler fra ECB. Umiddelbart må man lade forstå, at ECB ikke har aktuelle planer om at flytte renten. Bag linjerne arbejdes der stadigvæk benhårdt på at sikre virksomhederne bedre likviditet. Det, at der alligevel ikke er udsigt til nogen rentenedsættelse fra ECB, kan skuffe markederne lidt, hvorfor vi også ser et svagt opadgående pres på de korte renter.
 
Der savnes vækst i Riget i midten
En ny joker i forhold til verdensøkonomien er Kina. Til trods for at Kina gennem lang tid har haft vækstrater i en størrelsesorden, der ville kunne gøre enhver vesterlænding gul i hovedet af misundelse, synes vækst at være aftagende i den kinesiske økonomi. I forhold til den kinesiske vækst er det ganske bekymrende, at der er opstået stress på pengemarkedet. Vi havde således en rentestigning på godt 14 procent i dag til dag-renten i går. Det lugter af en kreditklemme og likviditetsudfordringer for de kinesiske virksomheder. En udvikling der formentligt vil kunne kvæle væksten yderligere. En manglende kinesisk efterspørgsel vil ganske givet sætte sig i nøgletallene for den vestlige del af verden og i høj grad ramme tysk og amerikansk økonomi. Dermed kan der måske sprede sig en kinesisk syge, der vil tage brodden af det forestående opsving, før det har vist sig.
 
Af Mikkel Høegh, BRFKredit
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce