FinansBureauet

Færre forældre køber lejlighed til deres børn

Antallet af forældrekøb er faldet 12 procent i de første fire måneder af 2019 sammenlignet med samme periode sidste år. Faldet kommer i en tid, hvor fordelene ved forældrekøb er foreslået indskrænket.

Der er færre forældre end tidligere, der køber lejlighed til deres barn. Nye tal fra Boligsiden viser nemlig, at antallet af forældrekøb i de første fire måneder af 2019 er 12 procent lavere end i samme periode sidste år.

Det sker, efter antallet af forældrekøb steg fra 2017 til 2018, selvom et fald egentlig havde været forventeligt som konsekvens af de høje priser i byerne samt de lånestramninger, der gjorde det sværere for boligkøbere at låne til at købe ejerlejlighed i studiebyerne.

”Vi havde forventet, at faldet i forældrekøb kom i 2018. Det kom så i stedet nu her i 2019, hvor de høje priser i de store byer for andet år i træk har fået salget af ejerlejligheder til at falde. Priserne gør det sværere for forældre at hjælpe sønnen eller datteren med at finde en lejlighed, hvor størrelse, behov og pris passer både forældre og barn. Et forældrekøb kræver ganske enkelt bedre økonomi og højere friværdi i egen bolig end tidligere,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Et godt alternativ til at leje
Kan forældrene ikke finde den rigtige lejlighed, har den studerende to alternativer. Enten at købe en bolig uden for byen eller forsøge at komme ind på lejemarkedet.

Mange vælger det sidste, fordi de gerne vil bo i byen og være tæt på studiet og livet i byen, men det er i nogle tilfælde et økonomisk dårligere alternativ end et forældrekøb.

”Priserne på lejeboliger er høje i studiebyerne, og da renten er historisk lav, er forældrekøb et godt alternativ. Og lykkes det forældrene at finde en lejlighed, hvor behov og økonomi passer sammen, kan sønnen eller datteren leje sig ind på helt almindelige vilkår, få boligstøtte og leje et værelse ud uden at blive beskattet af lejeindtægten. Desuden er der særlige skattemæssige fordele ved at sælge lejligheden videre til barnet senere,” siger Birgit Daetz.

Fordele ved forældrekøb er til debat
Hvor længe forældrekøberne har disse skattemæssige fordele, er dog et åbent spørgsmål. Således har De Radikale med opbakning fra SF og Enhedslisten blandt andet foreslået at fjerne muligheden for at sælge lejligheden til barnet for 15 procent under den offentlige vurdering.

I stedet vil de sætte skub i byggeriet af nogle af de 22.000 studieboliger, som der lige nu, ifølge Dansk Byggeri, mangler i studiebyerne.

Ejendomsmæglerkæden home mener, det er afgørende, at det forbliver attraktivt at lave forældrekøb. Ellers kan manglen på studieboliger blive endnu større. Hos Boligsiden nøjes Birgit Daetz med at konstatere, at færre forældrekøb vil få betydning for lejlighedspriserne.

”Vi ser lige nu et marked for ejerlejligheder, hvor antallet af salg falder, og hvor prisstigningerne for første gang i syv år er lig nul. Det er der mange grunde til, og en af de vigtigste er efterspørgslen, der vil blive formindsket yderligere, hvis forældrekøb bliver mindre attraktivt. Det kan få priserne til at falde.”

Udviklingen i antallet af forældrekøb fra 2017-2019:

Periode

2017

2018

2019

Ændring seneste år

Januar-april

292

314

276

-12 %

Hele året

982

1.006

xx

+2 %


Udviklingen i antallet af forældrekøb i de kommuner, der indgår i beregningerne:

Kommuner

Januar-april 2018

Januar-april 2019

København

140

119

Aarhus

83

88

Odense

34

21

Aalborg

31

25

Frederiksberg

26

23

(Sådan gjorde vi: Tallene er baseret på boligejere, der har købt en ejerlejlighed udover deres helårsbolig. Forældrekøbet er defineret som værende en ejerlejlighed på mindre end 75 kvm med en maks.pris på 3 mio. kr. Ejeren må ikke eje flere lejligheder på én gang, således at købere med investering som formål undgås i statistikken. Kommunerne Frederiksberg, København, Aalborg, Aarhus og Odense indgår i opgørelsen, der desuden kun omfatter tinglyste handler. Kilde: Boligsiden)

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce