FinansBureauet

Færre danskere køber bolig på trods af nyt rentefald

I januar måned blev der i alt lukket 5.813 bolighandler i Danmark. Det svarer til et fald på 3,3 procent i forhold til salget i samme periode sidste år, viser nye handelstal fra Boligsiden.dk.

Med et fald i boligrenten blev det fra årets begyndelse endnu billigere at låne penge til boligkøb. Alligevel ligger antallet af handler under sidste års niveau, viser nye tal fra Boligsiden.dk. I løbet af januar blev i alt 5.813 boliger overdraget til nye ejere, mens der i samme måned sidste år var tale om 6.012 salg. Det svarer til et fald på 3,3 procent.

”Vi har i flere år oplevet en høj handelsaktivitet på boligmarkedet på trods af høje priser, og det er hovedsageligt betinget af et meget lavt renteniveau. Da renten faldt i begyndelsen af 2015, blev der sat skub i boligsalget fra den ene måned til den anden, og henover hele året oplevede vi et løft på mere end 10.000 handler sammenlignet med året før. Det var markant,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Hun peger på flere årsager til, at vi ikke ser samme effekt nu:

”Handelsaktiviteten er ekstremt høj, så niveauet på salget i januar sidste år er svært at toppe. Skruer vi tiden tilbage til 2015, blev der modsat pustet liv i et marked i dvale. Derudover er der fortsat forhold som de nu etårige lånestramninger, som uden tvivl tager toppen af et eventuelt boost, særligt i Hovedstaden. Interessen for at sælge kræver desuden, at der er en køberskare, der kan skabe en tilpas stor efterspørgsel til, at salgsprisen er attraktiv for sælger, og det er svært, når færre har mulighed for at købe til de eksisterende priser,” siger Birgit Daetz.

Færre salg af både små og store lejligheder
Det er fortsat salget af ejerlejligheder, der påvirker et fald i det samlede antal bolighandler, mens der på markedet for villaer og rækkehuse ses en mindre stigning på 1,4 procent fra januar 2018 til januar i år. På markedet for ejerlejligheder er der tale om et fald på 17,7 procent.

Mest markant er faldet i kommuner som Aalborg og København, hvor der i årets første måned er solgt henholdsvis 47,9 og 25 procent færre ejerlejligheder sammenlignet med samme periode sidste år. Også kommunerne Frederiksberg og Aarhus oplever et fald.

”I Hovedstaden er et faldende projektsalg en del af forklaringen, men det er langt fra hele årsagen. Generelt er det svært at finde en soloforklaring, idet vi ser et bredt, nedadgående salg på både små og store ejerlejligheder. Ser vi på det samlede salg i København, Aarhus, Aalborg og på Frederiksberg og opdeler handlerne i boliger med henholdsvis et, to, tre og plus fire værelser, er salget faldet mellem 20,5 og 27,1 procent i de fire kategorier,” siger Birgit Daetz.

ANNONCE
Del
Om forfatteren
Boligsiden.dk Boligsiden.dk

Følg på:

Artiklen er leveret af Boligsiden.dk. Boligsiden.dk får som den eneste boligportal direkte indberetninger fra alle professionelle ejendomsformidlere (boligadvokat og ejendomsmægler) i Danmark. Derfor er Boligsiden.dk den datakilde, der til enhver tid kan tilbyde den mest aktuelle og valide statistik og information om boligmarkedet. 

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt