FinansBureauet

Færre boliger til salg

Færre boliger til salg

Skoven af til-salg skilte er aftagende. Det viser nye tal fra Realkreditrådet her til morgen. Aktuelt er der 37.861 boliger til salg på landsplan, hvilket er 2.314 færre end i november i fjor. Det er især huse der forsvinder fra boligudbuddet, hvor alle dele af landet kan berettet om færre huse til salg. Antallet af huse til salg er således faldet med 5,76% pct. over de sidste 12 måneder og er alene faldet med 1,12 pct. i november. Antallet af ejerlejligheder til salg er over det sidste år er steget med 2,15 pct. men faldt med 1,82 pct. i november. Mens antallet af sommerhuse til salg er uændret over de sidste 12 måneder, men faldt med 3,97 pct. i november. (se tabel nedenfor).

Boligudbuddet fordeler sig med 37.861 parcelhuse, 7.168 ejerlejligheder og 11.592 sommerhuse. Ser man på den gennemsnitlige mængde af boliger til salg siden boligudbudsstatistikkens start, er mængden af ejerlejligheder markant under gennemsnittet. Mens mængden af huse og sommerhuse udbudt til salg er større end det historiske gennemsnit.

Kombineres dagens statistik med andre boligstatistikker vidner dagens tal om, at der er mere gang i markedet og at flere boliger trods alt bliver solgt. Statistikken viser ikke overraskende om meget stor geografisk diversitet, hvor det største fald i boligudbuddet ses på Sjælland og især omkring Københavnsområdet. Netop dette bekræfter billedet af, at det er stigende omsætning, der trækker boligudbuddet ned og ikke at mange opgiver at sælge deres ejendom. Der er nemlig størst handels aktivitet på boligmarkedet omkring København.

Det faldende udbud af boliger er med til at presse boligpriserne op. Realkreditrådets Statistik kan således også berette om stigende udbudspriser. Det vidner om, at ejendomsmæglerne på tværs af landet er mere optimistiske med hensyn til, hvilken en pris de kan sælge til. Træerne vokser imidlertid ikke ind i himmelen.

I sidste uge fik vi tal fra Danmarks Statistik der viste at boligpriserne faldt i september. Det var første måned i år med fald i boligpriserne. Det giver et fingerpeg om, at markedsmekanismerne trods alt virker. De kraftige stigninger i priserne i begyndelsen af året er blevet afløst af et mere afdæmpet marked.  Priserne kommer dog næppe til at falde resten af året. Det er vores vurdering, at boligmarkedet vil rejse sig relativt hurtigt,  efter en kort tælling i ringhjørnet. Resten af året forventer vi således moderate prisstigninger. Et faldende boligudbud vil være med til at understøtte denne udvikling.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce