Få fradrag ved konkurs
Det er ikke altid alt er tabt, hvis man har penge i klemme i et konkursbo.
I april måned var der 383 danske virksomheder, som måtte dreje nøglen om, og erklære sig konkurs. Og det er ikke alene surt for virksomhedsejeren, men også for de kunder som har et økonomisk udestående med virksomheden.
Har man eksempelvis forudbetalt en vare, men ikke modtaget den, er pengene som udgangspunkt tabt. Men som et plaster på såret, har man i en række tilfælde mulighed for at trække tabet fra i skat. Og det betyder, at man trods alt kan redde en tredjedel af udgiften hjem igen via selvangivelsen, da man kan trække tabet fra i kapitalindkomsten. Det er konsekvensen af en ny kursgevinstlov fra 2010. Loven indeholder dog en bagatelgrænse, som betyder, at købet skal overstige 2.000 kr.
Som et eksempel på et fradragsberettiget tab fastslog Skatterådet i december 2011, at en elev på en pilotskole kunne trække sit tab fra i skat, da pilotskolen gik konkurs. Uddannelsen var forudbetalt, men eleven nåede kun at få en del af undervisningen, før skolen lukkede. Og Skatterådet slog fast, at eleven havde fradragsret for den del af undervisningen, han havde betalt for, men ikke fået.
For at få fradragsret, kræver det at konkurssagen er endeligt afsluttet. Og da det ofte trækker ud, er det om at gemme beviserne. I tilfælde af tab på aktieinvesteringer i selskaber som går konkurs, findes der dog en genvej til hurtigere fradrag. Selvom selskabet er gået konkurs, kan man stadig godt handle aktierne, så længe selskabet ikke er blevet afnoteret. Derfor skal man blot sælge sine aktier til sin nabo ( eller en anden person som ikke hører til den nære familie) for en krone. Dermed er tabet realiseret, og man kan trække tabet fra i samme indkomstår.