FinansBureauet

Europas industriproduktion taber fart

Europas industriproduktion taber fart


Nye tal for Europas industriprokduktion i november viser, at denne steg med 0,2 pct. i november. Stigningstakten i industriproduktionen er dog aftegnede, idet der i oktober var tale om en stigning på 0,3 pct. Dagens tal er derfor en lille skuffelse og viser endnu en gang, hvor skrøbelig den europæiske økonomi er. 
På året er industriproduktionen faldende med 0,4 pct. Set i det perspektiv er det afgørende, at vi kan få stimuleret europas økonomi. Vi venter tålmodigt på opsvinget men tallene er aktuelt noget blandet, hvilket vidner om at udviklingen ikke er entydig. Der er således ikke noget der endnu tyder på, at industrien har haft glæde af de faldende oliepriser. Det er måske også lidt tidligt at drage konklusion heraf. 
Industriproduktionen er et af de lidt mere hårde data, der normalt plejer at være forholdsvis positive. Den vej rundt skal vi naturligvis også holde fast i, at den i november trods alt var stigende.
Der synes dog behov for at stimulere den europæiske økonomi. Derfor er det positivt, at der aktuelt er nye værktøjer på vej i værktøjskassen. EU-domstolen har netop udtalt, at de ikke ser problemer i, at ECB kan state OTM op, det såkaldte opkøbsprogram af statsobligationer. Og i går udtalte Kommissionen, at de vil stille forlag om, at man lemper budgetreglerne i den såkaldte six-pack. Dermed vil Kommissionen tillade et budgetunderskud på op til 3,5 pct. hvis man samtidig kan dokumentere, at man har sat gang i reformer. Noget tyder på, at de nye værktøjer er kærkommen. 

Mikkel Høegh
Cheføkonom
 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce