FinansBureauet

Europæisk boligfest gearer ned: Boligprisudviklingen i Danmark blandt de svageste

Boligpriserne i EU-landene er steget markant de seneste år, men ifølge en ny analyse fra Spar Nord er gassen så småt ved at gå af ballonen. Seneste måling viser den svagest prisvækst i flere år, og Danmark er blandt de lande, hvor udviklingen trækker ned.

Prisudviklingen på de europæiske boligmarkeder er ved at stilne af efter flere års eksplosiv vækst.
Det viser en ny analyse, som Spar Nord har foretaget på baggrund af det seneste boligprisindeks fra EU’s statistikbank, Eurostat, der måler prisudviklingen på de europæiske boligmarkeder.

Heraf fremgår det, at boligpriserne i EU-medlemslandene er vokset med blot 4 procent i første kvartal 2019 sammenlignet med samme periode i 2018, og det er den laveste årlige vækstrate siden 2015. Ifølge cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm ligger der flere forskellige faktorer bag prisudviklingen i Europa: 

- Selvom renten fortsætter sit ræs mod bunden og endda igennem bunden, er boligprisvæksten i EU lavere end de seneste mange år. Set for den samlede Eurozone skal de mere afdæmpede stigninger i boligpriserne sandsynligvis ses i lyset af de store stigninger, vi så efter finans- og gældskrisen, siger Jens Nyholm og fortsætter:

- I den periode var det specielt Nordeuropa, der oplevede medvind fra flere fronter – herunder kontinuerligt faldende renter kombineret med et robust opsving, der siden 2013 har skabt 17 millioner arbejdspladser. Høj vækst, lave renter og faldende arbejdsløshed har været en meget gunstig cocktail for boligmarkedet i de mest robuste europæiske økonomier. 

Danmark er et de lande, hvor prisudviklingen har løftet foden mest fra speederen. Her er boligpriserne blot steget med 1,9 procent siden sidste år, og det er ikke alene den svageste vækst i landet siden 2014, men også den fjerdesvageste i hele EU kun overgået af Italien, Finland, Sverige og Storbritannien.

- At Danmark er blandt de lande med den aktuelt laveste vækst i boligpriser skyldes primært, at opsvinget i Danmark begyndte tidligere end i mange andre EU-lande. Derfor har vi nu nået et niveau, hvor potentialet for yderligere prisstigning er mindre, end i andre lande. Vi har haft meget store stigninger specielt omkring de store byer og specielt på ejerlejlighedsmarkedet i Danmark. Stigninger der nogen steder nærmer sig det ubetalelige for selv relativt højtlønnede, og som derfor helt naturligt sætter en dæmper på prisudviklingen. Prisstigningerne spreder sig derfor til de omgivende byer, men i et mere adstadigt tempo, lyder det fra Jens Nyholm.  

Kigger man derimod på de lande, hvor prisudviklingen på boligmarkedet stiger mest, kan boligejere i Ungarn glæde sig over en årlig vækst på hele 11,3 procent, mens lande som Tjekkiet, Portugal og Slovenien har oplevet stigninger på henholdsvis 9,4 procent, 9,2 procent og 8,4 pro-cent. I flere lande sker det ifølge Jens Nyholm ovenpå meget store fald i ejendomspriserne ovenpå finans- og gældkrisen, ligesom nogle af disse lande først er blevet begunstiget af de store rentefald for relativt nyligt. I flere af landene har enkeltstående begivenheder desuden præget udviklingen som eksempelvis i Portugal, hvor ”golden visa-ordningen” har åbnet op for udenlandske investorer i landet.

Boligpriserne i EU er generelt buldret afsted de seneste år, hvor priserne for det samlede europæiske boligmarked således er vokset med godt 17 procent siden 2015. En prisudvikling, der særligt har været ført an af lande som Bulgarien og Portugal, hvor boligpriserne er steget med helt op til 40 procent. Herhjemme er det i samme periode blevet til en stigning på 16 procent.

EU’s boligprisindeks fordelt på medlemslande samt Norge og Island (2015=100)*:

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Land 1. kvartal 2019 Vækst siden 2015 (%)
Ungarn 140.43 40%
Portugal 137,14 37%
Tjekkiet 136,7 37%
Letland 134,98 35%
Irland 132,99 33%
Holland 129,72 30%
Bulgarien 129,45 29%
Litauen 127,93 28%
Slovenien 127,75 28%
Slovakiet 126,41 26%

FinansBureauet
Connery ApS
Østergade 47A-C
DK-9400 Nørresundby
[email protected]

Annonce