FinansBureauet

Europa er på rette vej: Faldende arbejdsløshed og tiltagende inflation

Europa er på rette vej: Faldende arbejdsløshed og tiltagende inflation

Eurostat har netop offentliggjort nye tal for inflationen og arbejdsløsheden i Europa. Den europæiske inflation eller rettere deflation kan nu opgøres til –0,1 pct. å/å i marts mod –0,3 pct. i februar. Det er stadigvæk et stort prisfald på energi, der giver anledning til den negative inflation. Men også priserne på industrivarer er under pres, mens priserne på services og fødevare er stigende.

Generelt ser det ud til, at den såkaldte deflationsperiode i europæisk økonomi snart er en saga blot, hvorfor ECB med succes på et tispunkt, når historiebøgerne skal skrives vil kunne konstatere at de afværgede en skadelig deflationsspiral. Når der er sagt skal man imidlertid være opmærksom på, at den såkaldte kerneinflation (dvs. uden energi- og fødevarepriser) kan opgøres til 0,6 pct. De 0,6 pct. er giver således et meget mere reelt billede af den inflationære udvikling selv om det er den samlede inflation ECB styre efter. Det havde været noget nemmere, hvis man som i USA havde styret efter kerneinflationen. ECB har som bekendt en målsætning om, at den forventede årlige inflation skal være på 2 pct. 

Fald i ledigheden

Ledigheden i Europa er faldet marginalt fra 11,4 pct. i januar til 11,3 pct. i februar. Arbejdsløsheden bevæger sig således langsomt i den rigtige retning. Dette skal også ses i lyset af, at ledigheden i fjor kunne opgøres til 11,8 pct. Aktuelt er der 23,9 mia. arbejdsløse i EU, hvoraf de 18,2 mio bor i eurozonen. Ikke overraskende er ledigheden højst i de sydeuropæiske lande, mens den er noget lavere i Nordeuropa med Tyskland i spidsen. Set i dette lyst er det således også bemærkelsesværdigt, at ledigheden bliver ved med at falde i Tyskland. 

Ledigheden er således faldet mere end ventet i det europæiske lokomotiv Tyskland. Her faldt ledigheden i marts med 15.000 personer. Det at det går bedre i Tyskland end ventet er generelt en god historie for Danmark, det er på trods af at flere nøgletal har indikeret, at Danmark konjunkturmæssigt har været lidt foran Tyskland. En stærk tysk økonomi er afgørende for dansk eksport. 

Aktuelt er den Europæiske økonomi inde i en bane, hvor hovedoverskriften er genopretning. Økonomien er således på rette vej, hvilket langt hovedparten af nøgletallene viser. Det ændre imidlertid ikke ved, at økonomien stadigvæk er skrøbelig og er båret frem af en lang pakke af stimuli. Den Europæiske Centralbank ECB pumper således likviditet ud i økonomien, hvilket bevirker at renten er noget nær nul. Det har igen bevirket at euro er ganske svækket ligesom at oliepriserne er ganske lave til trods for den stærke dollar og endelig spøger Junckers Investeringsplan i kulissien. Det vil således være en mærkværdighed, hvis ikke der kom vækst og faldende arbejdsløshed i Europa. 

Det som så er opgaven er, at få gennemført de reformer der skal sikre, at væksten ikke bare forsvinder igen når al benzinen er brændt af.  Det er således afgørende at de europæiske lande holder snuden i sporet og for manges vedkommende også gerne øger intensiteten, således den europæiske økonomi  kan fremstå konkurrencedygtig når noget af stimuleringen rulles tilbage. 

Alt i alt ændre dagens tal imidlertid ikke ved, at renterne vil forblive lave længe endnu. Selv om at væksten ser ud til at komme er den imidlertid ikke så kraftig, at det vil give anledning til at ECB ændre på sit opkøbsprogram. På den anden side kan man sige, at der lige nu heller ikke er meget der tyder på, at ECB kommer til at skrue yderligere op for likviditetskanonen. Det var der ellers mange der havde spået, da opkøbsprogrammet blev lanceret med udgangspunkt i amerikanske, engelske og japanske erfaringer.  

Mikkel Høegh

Cheføkonom

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce