FinansBureauet

Energirenovering betaler sig ikke

Det kan ikke betale sig at energirenovere huset, viser undersøgelse fra Dansk Ejendomsmæglerforening

Energirenovering betaler sig ikke

Tilskud eller ej - energirenovering kan ikke svare sig. I alle tilfælde ikke hvis man skal sælge huset indenfor overskuelig fremtid. Det er konklusionen af en stor undersøgelse fra Dansk Ejendomsmæglerforening, hvor 308 ejendomsmæglere har vurderet, hvor meget forskellige energiforbedringer betyder for prisen.
Energirenovering har ellers ry for at være en af de investeringer der hurtigst tjener sig selv ind igen. Udgifter til efterisolering af vægge og lofter estimeres at kunne tjene sig selv ind i løbet af 5-6 år i ældre uisolerede huse, mens investeringer i varmepumpe og solenergianlæg vurderes ofte at kunne tjene sig selv ind igen på omkring 8 til 12 år.

Så har man ingen planer om at flytte lige foreløbig, er energirenoveringer stadig en utrolig god investering med et flot skattefrit årligt afkast. Men hvis man går med planer om at sælge hytten i nær fremtid, og blot pønser på at smykke energimærkningsrapporten på huset, er det spild af penge. For undersøgelsen viser, at man kommer end ikke i nærheden af at få pengene tilbage i tilfælde at et salg i nær fremtid. "Dette er et statusbillede af situationen på boligmarkedet lige nu, men vi forventer, at de energimæssige forhold vil blive fortsat vigtigere for boligkøbere i fremtiden", fortæller Dansk Ejendomsmæglerforenings formand, Steen Winther-Petersen.

Hovedparten af ejendomsmæglere svarer, at under 20 pct. af udgifterne til henholdsvis isolering af lofter, hulmursisolering og lavenergivinduer kan hentes hjem ved et salg. Udgifterne til investering i andre opvarmningsforhold eller energikilder i boligen som jordvarme og solceller kan dog i lidt højere grad hæve salgsprisen.
Solceller er ifølge undersøgelsen den investering, hvor man kan hente den største del af sine penge hjem igen, hvis huset sælges. Men det er stadig kun omkring 60 % af udgiften der kan hentes hjem igen. Og da udgiften til anlægget oftest ligger på den forkerte side af de 100.000 kr., er det et stort tab man risikerer hvis man installerer et solcelleanlæg. ”Set i det lys er det endnu mere beklageligt, at regeringen har valgt at skære i tilskuddet til solcelleanlæg. Det kommer nok desværre til at få en negativ betydning for boligejernes investering i denne energiform på et tidspunkt, hvor det ellers var ved at tage fart,” siger Steen Winther-Petersen.
I forbindelse med at man overtager en bolig, er der udarbejdet en energimærkerapport. Energimærkninger uddeles af energikonsulenter, der kigger på ejendommens forbrug af energi, samt hvordan ejendommen er isoleret.

På baggrund af disse informationer kommer energikonsulenten med bud på, hvilke tiltag der kan gøre boligen mere energirigtig og dermed spare ejeren penge i det lange løb. I energimærkerapporterne er der som regel også en anslået tilbagebetalingstid på de enkelte tiltag. Rapporten kan dermed bruges som rettesnor for, hvilke tiltag der bedst kan betale sig. Derudover kan det anbefales at besøge bolius.dk og læse deres sider om energiforbedringer.

”Hovedreglen for, om man skal energirenovere sit hus, er afhængig af tilbagebetalingstiden af energirenoveringen, samt hvor længe man har tænkt sig at blive boende i huset. Jo længere tid man har tænkt sig at blive boende, og jo kortere tilbagebetalingstiden på investeringen er, jo bedre kan det betale sig at lave energirenoveringer,” fastslår Steen Winther-Petersen.

 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce