FinansBureauet

Eksplosiv stigning: Billige familiehandler tordner frem

Antallet af familiehandlede ejerlejligheder er steget eksplosivt henover de seneste fem år. Helt præcist lyder stigningen på 172 procent, mens det gælder 41 procent for villasalget, viser en ny opgørelse.

Antallet af familiehandler er steget markant henover de seneste fem år. I perioden er der solgt 46.172 boliger internt i danske familier, hvoraf omkring 9.500 blev handlet i løbet af 2017. Særligt salget af ejerlejligheder er boomet henover perioden.

Siden 2012 er der tale om en stigning på 172 procent, og villahandlerne, der udgør knap halvdelen af det samlede salg, er steget 41 procent. Det viser tal fra OIS, Den Offentlige Informationsserver.

Mens der ikke var den store udvikling at spore fra 2015 til 2016, kan man derimod se en bemærkelsesværdig stigning i antallet af sidste års familiehandler. De primære årsager er lukrative vilkår for handelsmetoden, en lav rente og en kommende offentlig ejendomsvurdering, lyder vurderingen fra Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Store skattemæssige fordele
Når to familiemedlemmer indgår en bolighandel, kan man prissætte boligen 15 procent under den offentlige vurdering, som stadig er fastfrosset på 2011-niveau.

”Det betyder reelt, at der er tale om priser, der er urealistisk lave i det nuværende marked, og det giver mulighed for at sælge særdeles billigt – eksempelvis fra forælder til barn. Skattemæssigt er det dermed en langt mere fordelagtig måde at videregive værdier fremfor en kontant arv. ” siger Birgit Daetz.

Samtidig stiger boligpriserne, særligt priserne på ejerlejligheder i København, og det betyder, at forskellen mellem markedspriserne og den offentlige vurdering fortsat vokser.

Fordelagtigt tidspunkt at handle
At antallet af handler stiger netop nu kan derfor hænge sammen med, at en ny ejendomsvurdering er på trapperne. Den kommer i løbet af 2019.

”Med den nye ejendomsvurdering vil prisniveauet blive hævet betragteligt, så min forventning er, at vi også i år vil se en stigning i antallet af familiehandler. Desuden er renten, på trods af en lille stigning, stadig på et meget lavt niveau, og det betyder, at udgifterne til et boliglån er konkurrencedygtige med prisen på lejeboliger i landets største byer. Det er derfor på alle måder et virkelig fordelagtigt tidspunkt at overtage en bolig i en familiehandel,” siger Birgit Daetz.

Er den seneste ejendomsværdi ikke udtryk for boligens handelsværdi, er SKAT dog ikke bundet af vurderingen. Det er derfor en god idé at få huset eller lejligheden vurderet af en ejendomsmægler og indhente bindende svar fra SKAT.

Læs mere om forældrekøb og familiehandler på Boligsiden.dk.

ANNONCE
Del
Om forfatteren
Boligsiden.dk Boligsiden.dk

Følg på:

Artiklen er leveret af Boligsiden.dk. Boligsiden.dk får som den eneste boligportal direkte indberetninger fra alle professionelle ejendomsformidlere (boligadvokat og ejendomsmægler) i Danmark. Derfor er Boligsiden.dk den datakilde, der til enhver tid kan tilbyde den mest aktuelle og valide statistik og information om boligmarkedet. 

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt