Ejendomsskatter giver boligejerne hovedbrud
Frygt for stigende skatter og højere energipriser fylder meget hos danske boligejere viser en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for Nykredit
Dårligt indeklima, skybrud, oversvømmelse, skjulte fejl og mangler eller råd og skimmelsvamp. Listen over potentielle bekymringer er lang for landets boligejere. Men øverst på listen står frygten for energiprisstigninger samt højere skatter og afgifter. Det viser en ny analyse, som Epinion har foretaget for Nykredit.
Næsten hver anden boligejer er bekymret for stigende skatter og energipriser, mens blot hver femte er bekymret for rentestigninger. Kun én ud af 10 er bekymret for ikke at kunne få forlænget sin afdragsfrihed.
- Grundskylden stiger, og i flere kommuner vil den stige i mange år endnu. Samtidig er renten faldet de sidste år, og fylder mindre og mindre i budgettet, så for nogen begynder rentestigninger måske at virke som en lidt teoretisk risiko. Vi har det med at bekymre os mest for det, der lige er sket, og det kan forklare, at boligejere bekymrer sig mindre om stigende rente end stigende grundskyld, siger forbrugerøkonom i Nykredit, Johan Juul-Jensen.
Hvad kan man gøre som boligejer?
Højere grundskyld skyldes først og fremmest en stigning i de grundværdier, der beskattes, men kommunerne har også mulighed for at øge grundskyldspromillen, så længe den ikke overstiger 34 promille eller 3,4 procent.
Det kan gøre det svært at vurdere omfanget af fremtidige stigninger i ejendomsskatterne og få boligejeren til at føle sig magtesløs.
Helt magtesløs er man dog ikke, mener Johan Juul-Jensen.
- "Selvom man som boligejer ikke direkte kan påvirke grundskyld og offentlige skatter, er der en grænse for, hvor meget den kan stige om året, og man har derfor tid til at tilpasse privatbudgettet. Og så kan man jo reducere risikoen på andre fronter, fx ved at gardere sig mod rentestigninger eller ved at overveje energirenovering, så man rammes mindre af eventuelle energiprisstigninger. Det vil samtidig gøre boligen nemmere at sælge igen", siger Johan Juul-Jensen.