FinansBureauet

ECB og Nationalbanken sender boligrenterne ned

ECB og Nationalbanken sender boligrenterne ned

ECB leverede et større opkøbsprogram end forventet, og Nationalbanken nedsætter renten. Det kan de danske boligejere været godt tilfredse med, eftersom de danske boligrenter er faldet på nyheden.

Det store opkøbsprogram betyder, at ECB vil købe flere statsobligationer, end det markedet havde troet på forhånd. Den store efterspørgsel vil alt andet lige presser prisen dvs. kursen på statsobligationer op og dermed renten ned. Den lavere rente på statsobligationer betyder, at en investor vil få et relativt større afkast på de danske realkreditobligationer end tidligere, og det vil igen få flere investorer til at købe realkreditobligationer. På den baggrund er det ikke så underligt, at kursen på de lange danske realkreditobligationer er steget og renten derved faldet.

At Nationalbanken sænker renten, gør kun situationen bedre set med boligejernes øjne, da den lave indskudsbevisrente gør det mere attraktivt for investorerne at købe realkreditobligationer frem for at sætte pengene i banken. Det støtter ikke mindst op om de korte renter, som er mest påvirkelige overfor renteændringer i Nationalbanken.

De lange renter falder

Inden ECB indledte deres pressemøde i dag kl. 14:00 lå kursen på den toneangivende 30-årige 2 pct. obligation i kurs 96,4. Nu er kursen steget til 97,2, hvilket ikke er langt fra rekorden i tirsdags, hvor boligejerne en kort overgang kunne få lånet til kurs 97,4. På den baggrund kan boligejerne være godt tilfredse med dagens møde i ECB og rentesænkningen fra Nationalbanken. Det gælder ikke mindst de mange boligejere, der i øjeblikket er i gang med at konvertere deres lån.

Boligejere, der er ved at konvertere, kan være godt tilfredse

Inden pressemødet i ECB, ville en boligejer der omlagde sit 30-årige 3½ pct. med afdrag og en restgæld på 1 mio. kr. til et tilsvarende lån med en rente på 2 pct. få en stigning i sin restgæld på 54.000 kr. som følge af konverteringen. Med det nye kursniveau på 97,2 stiger restgælden ”kun” med 47.000 kr., og det gør konverteringen mere attraktiv.

Hvorfor stiger kursen ikke endnu mere?

Når det store opkøbsprogram ikke skruer kursen på de danske realkreditobligationer endnu højere op, end tilfældet er, så skyldes det, at ECB’s udmeldinger også rummer en modsatrettet effekt. Det store opkøbsprogram betyder nemlig, at euroen er blevet svækket overfor dollaren, hvorfor det er blevet billigere for en amerikansk virksomhed at købe ind i euroland. Det øger alt andet lige konkurrenceevnen i euroland, hvilket igen presser inflationen op, fordi den forbedrede konkurrenceevne gør det nemmere for de europæiske virksomheder, at skrue deres priser op og dyrere for dem at købe ind i udlandet. Stiger inflationen, så vil investor kompenseres i form af en højere rente. Det gælder også de investorer, der køber danske realkreditobligationer. På den baggrund kan man sige, at det nuværende opkøbsprogram sætter to modsatrettede effekter i gang, men at summen af dem er positiv for boligejerne.

Bedste hilsner
 

Lise Nytoft Bergmann
Boligøkonom, chefanalytiker


Nordea Kredit

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce