FinansBureauet

Dyrere at tanke: Benzinprisen rammer højeste niveau siden 2015

Stigende oliepriser er den primære årsag til, at de danske bilister nu skal have flere penge op af lommen for at tanke bilen. Det skriver Spar Nord

Turen til tankstationen er ikke blevet sjovere for de danske bilister gennem de seneste par uger. De danske listepriser på benzin og diesel er nemlig steget ganske mærkbart, hvor benzinprisen for første gang siden september rundede de 12 kroner.

Men her er det ikke stoppet. Den seneste listepris viser 12,19 kroner per liter benzin, og det er det højeste niveau siden 2015. Samtidig er dieselpriserne steget til 10,49 kroner per liter, hvilket svarer til niveauet fra nytår - før det skal vi ligeledes tilbage til 2015 for at finde lignende priser.

- Olieprisen er siden den 17. april 2018 steget med 4,5 procent og befinder sig lige nu på sit højeste niveau siden 2014. Samtidig er den danske krone i samme periode svækket med 1,5 procent overfor den amerikanske dollar (som olien afregnes i), hvilket har presset prisen på de danske tankstationer op fra begge sider, forklarer cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm.

2018 startede ellers så godt for de danske bilister. Her faldt prisen på både benzin og diesel nemlig med cirka 50 øre for begge produkter. Gennem de senere år har danskerne dog mest været vant til prisstigninger.

- Oliepriserne har været opadgående siden begyndelsen af 2016, hvilket især medførte store prisstigninger på benzin og diesel i løbet af 2016. Priserne på brændstof fladede en smule ud i 2017, idet dollarkurs i den periode faldt samtidig med at olieprisen steg, siger Jens Nyholm og fortsætter:

- I starten af 2018 er dollarprisen faktisk faldet yderligere til den svageste kurs siden 2014, hvilket var en væsentlig årsag til de fald i benzin- og dieselpriserne, vi så i starten af året. Dollarkursen er altså på trods af den seneste uges stigning stadig svag overfor kronen, men altså ikke svag nok til at opveje, den meget høje oliepris, som derfor sætter aftryk på de danske bilisters pengepunge.

Kilde: Energi og Olieforum samt Spar Nord

ANNONCE
Del
Om forfatteren
Claus Fledelius Claus Fledelius

Følg på:

Claus Fledelius er cand.polit. og chefredaktør på FinansBureauet. Har tidligere bl.a. været økonomisk journalist og redaktør for Børsen Magasiner og Bonnier Publications, og har derudover stået som forfatter til flere skattepolitiske rapporter.

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt