FinansBureauet

Det skal du vide, før du køber en privat udstykket byggegrund

Hvis du overvejer at købe en privat udstykket parcelhusgrund, er der god grund til at læse med her, hvor advokat Kristina Søgaard fra Penta Advokater redegør for en af de problematikker, du kan løbe ind i.

Der er atter kommet godt gang i byggebranchen og grundsalget. Det betyder, at de private grundudstykkere igen har meldt sig på banen, og her skal du være særlig opmærksom, inden du skriver under på købet.

Tinglysning af vedtægter til grundejerforeningen

I perioden henover krisen var det primært kommunerne, der udstykkede grunde, da de var nogen af de eneste, der kunne finansiere det, men det har ændret sig, efter at krisen er afblæst. En privatudstykket grund kan være mindst ligeså god som en kommunal udstykket grund, så når der alligevel er grund til at være opmærksom, skyldes det tinglysning af vedtægter til grundejerforeningen.

- Når en privatudstykket grund sælges, ligger der ofte et udkast til vedtægter for grundejerforeningen blandt bilagene. Som køber kan du derfor få opfattelsen af, at der er styr på den del, men når du undersøger det nærmere i tingbogen, viser det sig i nogle tilfælde, at vedtægterne ikke er tinglyst, siger advokat Kristina Søgaard fra Penta Advokater og uddyber

- I nogle vilkår står der ydermere, at sælger ikke vil bidrage til grundejerforeningen for usolgte grunde.

Rent praktisk betyder det, at de nye grundejerne er nødt til selv at indkalde til stiftende generalforsamling, få lavet en forening, lagt et budget og få vedtægterne tinglyst på ejendommene.

- Det kan sagtens lade sig gøre, men det er besværligt, og det nemmeste er absolut at tinglyse grundejerforeningsvedtægterne, før grundene sælges og belånes. Udover at det er besværligt at gøre efterfølgende, er der også noget rent økonomisk i det. Først og fremmest koster det noget i tinglysningsafgift. Dernæst er det kompliceret at tinglyse vedtægterne korrekt på ejendommene, så nogle grundejerforeninger vil formentlig også få brug for en advokat til at bistå med arbejdet, siger Kristina Søgaard og runder af

- Den manglende tinglysning af vedtægterne betyder kort og godt, at sælger øger sin profit ved salget, hvorimod køberne af grundene får nogle udgifter, de formentlig ikke havde budgettet med i en periode, hvor økonomien måske i forvejen er under pres på grund af husbyggeri, flytning m.m. Mit råd til dig som køber af en grund – uanset hvem der er sælger - er derfor at gennemgå papirerne nøje, inden du skriver under.
 

ANNONCE
Del
Om forfatteren
Claus Fledelius Claus Fledelius

Følg på:

Claus Fledelius er cand.polit. og chefredaktør på FinansBureauet. Har tidligere bl.a. været økonomisk journalist og redaktør for Børsen Magasiner og Bonnier Publications, og har derudover stået som forfatter til flere skattepolitiske rapporter.

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt